ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău a fost deschis Festivalul internaţional de film documentar “Cronograf”

18:27 | 25.05.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 mai /MOLDPRES/. La Centrul Cultural „Odeon”  din capitală a  fost inaugurată  astăzi cea  de-a XIV-a  ediţie a Festivalului internaţional  de film documentar  (FIFD) „Cronograf”,  care se va desfăşura în perioada 25-31 mai,  relatează MOLDPRES.

În cadrul unei conferinţe de presă de astăzi,  directorul festivalului, Virgil Mărgineanu, a menţionat că  FIFD Cronograf  va proiecta 77 de filme, dintre care 51 fac parte din cele patru secţiuni competitive ale festivalului.

Potrivit sursei citate, filmele au fost selectate dintr-un număr record de 700 de înscrieri din 82 de ţări şi vor fi proiectate în cadrul Secţiunii Principale, Secţiunii cadRO, Secţiunii Producţii Locale şi Un LIKE pentru  Documentar. Proiecţiile vor avea loc la Centrul Cultural „Odeon”. Secţiunea Principală a adunat 21 de filme, iar preşedintele juriului la această secţiune este actorul Valeriu Andriuţă,  invitat în acest an la Festivalul  de la Cannes împreună cu echipa filmului Kortkaya/A Centre Creature, în regia lui Serghei Loznitsa.

Un eveniment nou în cadrul FIFD Cronograf, a subliniat directorul artistic al festivalului, Leontina Vatamanu,  este CRONOGRAF&Music – o simbioză  dintre film şi muzică, oferită  publicului sub cerul liber pe strada pietonală Eugen Doga.  Astfel, timp de patru seri, între 26 şi 29 mai, opt trupe locale vor evolua pe scena străzii pietonale, după care oaspeţii evenimentului vor putea urmări documentare cu tematică muzicală şi vor discuta cu autorii filmelor.

„CRONOGRAF a făcut un mare salt calitativ. Peliculele selectate ne vorbesc despre  noile tendinţe în dezvoltarea cinematografiei . Acestea sînt din lista celor care au participat la festivalurile internaţionale prestigioase. Festivalul este o şcoală pentru cineaşti,  un spaţiu unde ei pot lega nişte colaborări”, a constatat Leontina Vatamanu.

Prezent la eveniment, viceministrul Culturii,  Igor Şarov a  accentuat că  „Cronograf” este unul dintre principalele evenimente culturale din R. Moldova, alături de festivalurile „Mărţişor”, ”Maria Bieșu”, Bienala Teatrului „Eugene Ionesco” ş.a.

Festivalul internaţional de film documentar „Cronograf”  este cel  mai mare eveniment cinematografic din ţară şi unul de reper în Europa de Est, şi este organizat de către OWH Studio.  În ediţia din 2016,  el a atras mai mult de 4000 de cinefili din R. Moldova şi  peste 30 de invitaţi din străinătate.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17003939

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!