ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cinci angajați ai Serviciului Vamal au fost reţinuţi pentru acte de corupție

16:30 | 26.05.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 26 mai. /MOLDPRES/. Șeful posturilor vamale „Mirnoe-Tabaki” și „Vulcănești Rutier” ale Biroului vamal Cahul, împreună cu alți patru angajați ai aceluiași post, au fost reținuți astăzi de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție pentru corupere pasivă, informează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al CNA, inspectorii vamali ar fi extorcat și primit sistematic sume de bani pentru a nu supune verificărilor unitățile de transport și marfa, introduse pe teritoriul țării în mod clandestin din Ucraina. Cei cinci funcționari pretindeau 10% din suma bunurilor pentru a facilita în continuare regimul vamal, fără calcularea valorii mărfii în vamă şi achitarea taxelor prevăzute de lege.

Timp de cîteva luni, suspecții au fost documentați, fiind efectuate mai multe livrări de bani sub controlul CNA. În urma măsurilor speciale de investigație, doi dintre aceștia au fost prinși în flagrant delict. Astfel, mai multe sume de bani au fost găsite, fiind tăinuite în biroul șefului de post vamal, despre care se prezumă că ar fi organizatorul schemei. Totodată, au fost efectuate percheziții și la domiciliile vameșilor. Toți cinci au fost recunoscuți în calitate de bănuiți și reținuți pentru 72 de ore.

Pe acest caz au fost pornite trei cauze penale. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă o pedeapsă cu închisoare de pînă la 10 ani cu amendă de la 300 mii la 400 mii de lei.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!