ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cele mai bune echipamente și tehnologii pentru încălzire au fost prezentate în cadrul unui Forum

16:57 | 26.05.2017 Categorie: Economic

Chişinău, 26 mai. /MOLDPRES/. Politicile și strategiile naționale din sectorul energetic, inclusiv dezvoltarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) prin utilizarea echipamentelor moderne de producere și furnizare a energiei termice, au fost discutate astăzi în cadrul Forumului pentru energie termică și cogenerare ”Soluții, echipamente și tehnologii pentru încălzirea populației”, organizat de către Asociația Profesională COGEN România, în comun cu Termoelectrica și Agenția pentru Eficiență Energetică, informează MOLDPRES.

”Astăzi sîntem în plin proces de transpunere a unor noi elemente de politici pe domeniul eficienței energetice, iar sistemele centralizate de alimentare cu căldură și cogenerarea sînt printre soluțiile promovate de acest cadru juridic”, a menționat vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în cadrul Forumului. El a adăugat că reabilitarea și modernizarea sectorului termoenergetic constituie unul din obiectivele de bază ale reformelor promovate de Guvern, în colaborare cu partenerii de dezvoltare, în sectorul energetic al țării.

”Ne bucură faptul că autoritățile Republicii Moldova acordă o atenție sporită dezvoltării acestor servicii, fapt demonstrat și prin prisma implementării proiectelor de modernizare a sectorului termoenergetic, proiecte de succes, care permit oferirea unor servicii de calitate pentru consumatori”, a spus Vasile Munteniță, președintele Asociației Profesionale COGEN România.

”Circa 30 de procente din populația țării noastre este conectată la SACET și este consumator de servicii, astfel subiectul dat fiind unul actual. Dorim ca schimbul și transferul de informații și tehnologii să ajungă și să fie utilizate și în Republica Moldova. Totodată, ne dorim ca transpunerea directivei europene pe cogenerare să aibă abordări clare în țara noastră. Un pas la fel de important ar fi și transpunerea directivei europene pe eficiență energetică, iar experiența României ne va fi foarte utilă în acest sens”,  a declarat directorului interimar al Agenției pentru Eficiență Energetică, Dragoș Pidleac.

Forumul pentru energie termică și cogenerare este la cea de-a treia ediție. Evenimentul a întrunit circa 200 de participanți, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, operatorilor energetici ai unor importante societăți din domeniul producerii energiei atît din Republica Moldova, cît și din România, reprezentanți ai distribuitorilor de echipamente și servicii energetice pentru cogenerare cu renume internațional, cît și reprezentanți ai instituțiilor statale, mediului academic și societății civile.

În Republica Moldova, alimentarea centralizată cu energie termică are loc în cadrul a două sisteme - din municipiile Chișinău și Bălți, precum și prin intermediul a 12 cvasi SACET-uri localizate în cîteva orașe mici din țară. Energia termică livrată în cadrul SACET Chișinău și Bălți reprezintă aproximativ 95% din totalul căldurii furnizate centralizat. 

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)