ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A apărut romanul „Cromozomul XXI” de Valeriu Reniță

09:48 | 29.05.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 mai. /MOLDPRES/. Editura “Tipocart print” a scos de sub tipar, sub egida Clubului literar „Pasărea măiastră” din Chișinău, romanul parabolă de expresie rusă „Cromozomul XXI”, autor Valeriu Reniță, informează MOLDPRES.

Poeta Olesea Rudeaghin, președintele Asociației scriitorilor ruși din Moldova, a apreciat primele două capitole ale romanului, publicate acum o lună în revista literară „Russkoie pole”, drept un fenomen cu totul original, fiind vorba de „un stil aparte a unui moldovean care simte și scrie rusește”.

„Eroii cărții sînt contemporanii mei, care continuă să resimtă consecințele unui URSS aflat încă în proces de dezintegrare. Romanul cuprinde ultimii 25 de ani din istoria noastră nu tocmai de succes, inclusiv războiul și revoluția color. Sînt vizate forțe politice și religioase, care prin alianță ori în conflict frînează, ori, dimpotrivă, stimulează dezintegrarea imperiului sovietic. Romanul sugerează o cale pentru viitorul Moldovei, și, poate, pentru întreaga umanitate”, a declarat Reniță pentru MOLDPRES.

„De ce e genul romanului parabolă? Acțiunea romanului are loc în suburbia capitalei unuia dintre tinerele state CSI, fără a fi făcute precizări geografice. Se putea întîmpla în Georgia, în Ucraina, oriunde pe întinsurile fostei noastre patrii – URSS. Bineînțeles, alegoriile sînt mai aproape de realitățile moldovenești, însă comparațiile nu sînt atît de directe, după cum par. Bunăoară, în romanul meu revoluția color răbufnește de la un conflict dintre putere și minoritatea sexuală – LGBT”, afirmă Reniță.

Tirajul de 350 exemplare ale romanului îi va urma o ediție suplimentară în funcție de comercializare, de care se ocupă rețeaua de cărți „Librarius”. Altă rețea moldovenească, specializată în carte electronică, a refuzat, conform afirmațiilor autorului, romanul sub falsul pretext că ar colabora numai cu editurile. Versiunea electronică a romanului poate fi citită și procurată în magazinele internet rusești.

Este a treia carte de proză a cunoscutului jurnalist Valeriu Reniță, care a semnat și filme documentare ca autor, scenarist și producător. Reniță a debutat în depărtatul 1990 cu două texte de proză scurtă în limba română, publicate în culegerea „Dintre sute de catarge”. La activitatea literară, de expresie rusă deja, a revenit în 2016 cu două cărți „Mită celui de Sus” (“Tipocart print”) și „Visătorul de pe gazon” („Cartier”). 

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img17004003

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!