ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Director AIPA: Există diferență enormă între Legea subvenționării și regulamentele anterioare

15:27 | 29.05.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 29 mai. /MOLDPRES/. Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a organizat astăzi primul dintr-o serie de seminare cu tema „Măsurile de sprijin și procedurile de depunere a dosarului spre subvenționare”. Există o diferență enormă între sistemul aplicat după adoptarea legii și situația anterioară, a declarat Nicolae Ciubuc, directorul AIPA, informează MOLDPRES.

Legea prevede crearea Fondului de dezvoltare a agriculturii care va asigura continuitatea proceselor de susținere financiară din partea statului, direcționînd aceste mijloace reieșind din prevederile documentelor de politici, care confirmă importanța pe care o atribuie sectorului agroalimentar, precum și mediului rural, respectiv, dezvoltării acestora pe termen lung.

Viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Luca, a menționat că noile prevederi ale legii subvenționării sînt puse în baza noului regulament stabilit pentru 5 ani. ”A durat un pic mai mult decît ne-am fi dorit, dar cerințele agricultorilor au fost luate în calcul pentru stabilirea unui nou regulament. Noile reguli se vor răsfrînge asupra activității producătorilor timp de 5 ani și sperăm că acesta să fie mai eficient. S-a pus ca bază un nou sistem, făcut de tinerii investitori. Acele lucruri bune care au fost în regulamentul precedent s-au păstrat, dar s-au adăugat unele noi”, a spus viceministrul.

Măsurile de sprijin pasibile de subvenționare conform Strategiei naționale de dezvoltare agricolă și rurală vor fi stabilite pentru o perioadă de cel puțin 5 ani și astfel va fi asigurată continuitatea măsurilor de sprijin. Vor fi excluse astfel întîrzierile exagerate în repartizarea banilor, problemele legate de adoptarea cu mare întîrziere a regulamentului cu privire la subvenționare, fie din cauza tărăgănării procesului de adoptare a bugetului de stat, fie din alte cauze.

Nicolae Ciubuc a mai menționat că va fi aplicat un nou sistem de monitorizare, noi prevederi ce va asigura accesul agricultorilor la aceste fonduri pentru stimularea investițiilor și dezvoltării afacerilor. A fost stabilită prin lege mărimea minimă a Fondului de dezvoltare a agriculturii, respectiv 2 la sută din veniturile bugetare, ceea ce în prezent reprezintă 600 milioane de lei. Este puțin, dar redă mai multă certitudine. ”Știu că este puțin, agricultorii ar vrea o sumă mai mare, dar în schimb, stabilirea pe o perioadă de cinci ani a fondului de sprijin, va da mai multă previzibilitate și claritate. Ei își vor putea planifica investițiile pe cinci ani înainte”, a subliniat Ciubuc.

Directorul AIPA s-a referit la cele 10 priorități de subvenționare, modul de subvenționare, un sistem nou al rezonabilității investițiilor, menținerea ca prioritate a subvenționării tinerilor întreprinzători și femeilor antreprenoare.

Seminare similare vor fi desfășurate de AIPA și în regiuni.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!