ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul de Muzică Corală "Hora Primăverii" şi-a desemnat cîştigătorii

17:00 | 29.05.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 mai. /MOLDPRES/. Asociaţia Muzical-Corală, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi cel al Tineretului Sportului, a organizat astăzi cea de-a IV-a ediţie a Festivalului–Concurs Naţional de Muzică Corală „Hora Primăverii”, care a avut loc în incinta Catedralei Romano - Catolice din Chișinău, informează MOLDPRES.

În competiţie au participat 10 colective corale din întreaga ţară: de copii, de tineret şi coruri mixte.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Asociaţiei Muzical-Corale, Elena Marian, a menţionat că ediţia din acest an este consacrată regretatului dirijor de cor şi compozitor Victor Creangă. Conform Regulamentului concursului, participanţii au interpretat patru lucrări: o piesă scrisă de Victor Creangă, o creaţie a compozitorilor clasici naţionali (sec. XIX), o creaţie a compozitorilor din epoca Renaşterii (sec. XVI-XVII) şi una la libera alegere, care reprezintă stilul şi personalitatea corului.

Calitățile vocale și artistice ale formațiilor au fost apreciate de către specialişti în domeniu: Valentin Budilevschi – președintele juriului, Valentina Bolduratu, Victor Nevoie, Andrian Beldiman și Adriano Marian.

La compartimentul coruri pentru copii, de diploma de gradul I s-a învrednicit Studioul coral-muzical „Lia Ciocîrlia”, dirijor Luminiţa Istrate, de diploma de gradul II – Corul „Do-Re-Mi” din oraşul Soroca, dirijor  - Angela Rezus-Armaş şi de diploma de gradul III -  Corul de copii „Speranţa” din oraşul Făleşti, condus de Valentina Bulgaru şi corul de copii „Armonie” de la Şcoala de arte „Petru şi Ion Aldea-Teodorovici” din oraşul Leova, dirijat de Svetlana Bogorad.

Corul „Cantabile” de la Academia de Studii Economice a Moldovei, dirijat de Elena Marian, a luat diploma de gradul I la compartimentul coruri de tineret. Cu diploma de gradul I s-a ales şi Corul mixt „Orantis” din Soroca, dirijat de Veronica Chiţan, iar cu diploma de gradul II - corul mixt „Doiniţa” din satul Sireţ, raionul Străşeni, condus de Svetlana Rebeja.

În acelaşi timp, Veronica Chiţan din Soroca a luat premiul „Cel mai bun dirijor de cor”, iar corul de copii „Do-Re-Mi” – premiul „Simpatia publicului” şi corul „Doiniţa” din Sireţ, Străşeni - premiul pentru cea mai bună interpretare.

Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Corală „Hora Primăverii” a fost iniţiat în anul 2011.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17004021

img17004021

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!