ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Banca Mondială va susține autoritățile naționale în eficientizarea procesului de privatizare

09:42 | 30.05.2017 Categorie: Economic

Chişinău, 30 mai /MOLDPRES/. Banca Mondială este deschisă pentru susținerea autorităților Republicii Moldova în elaborarea și aplicarea unor noi regulamente de evaluare și desfășurare a procesului de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat, precum și organizarea unei administrări corporative mai eficiente a întreprinderilor de stat. O declarație în acest sens a făcut Satu Kahkonen, director regional al Grupului Băncii Mondiale pentru Belarus, R. Moldova şi Ucraina, în cadrul întrevederii de ieri cu vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, informează MOLDPRES.

Discuțiile cu experții Băncii Mondiale au avut loc la mai puțin  de o săptămînă după ce Agenţia Proprietăţii Publice a anunţat o nouă rundă de privatizare a proprietăţii publice de stat.

Ministrul Economiei s-a referit la metodele aplicate de autoritățile naționale în cadrul rundelor de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat, organizate anterior, inclusiv în cea anunțată pentru perioada 26 mai – 30 iunie 2017, precum și la elaborarea unor noi metode de desfășurare a privatizărilor în viitor, bazate pe experiența națională și internațională. În context, experții Băncii Mondiale  și-au anunțat disponibilitatea de a susține autoritățile Republicii Moldova în această problemă, venind cu cele mai eficiente și utile experiențe, utilizate în diferite state.

Agenţia Proprietăţii Publice a anunţat săptămâna trecută o nouă rundă de privatizare a proprietăţii publice de stat, a doua în acest an, în cadrul căreia vor fi expuse la licitație 10 bunuri și 11 întreprinderi la concurs comercial. La licitațiile de la Bursa de Valori a Moldovei au fost scoase 14 pachete de acțiuni proprietate publică de stat, inclusiv șapte cu cotă majoritară de stat. În urma licitațiilor cu strigare pe piața reglementată (Bursa de Valori), din prima rundă, au fost vîndute pachete de acțiuni în șapte întreprinderi, în sumă de 73 milioane de lei.

Legea bugetului de stat pentru anul 2017 prevede obținerea a 220 mln de lei din vînzarea și privatizarea patrimoniului public pentru finanțarea deficitului bugetar.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)