ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Primul Centru apicol din nordul ţării a fost lansat în raionul Edineţ

12:56 | 30.05.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 30 mai /MOLDPRES/. Primul Centru apicol din Regiunea de  Nord şi-a început recent activitatea în orașul Cupcini, raionul Edineț. Lucrările de reparație și amenajare a instituţiei  au fost realizate în cadrul unui proiect-pilot de dezvoltare regională, finanțat de Guvernul României, transmite MOLDPRES.

„Mă bucur să observ că banii oferiți de Guvernul român au fost investiți în acest Centru apicol la standarde europene. Vă îndemn să continuați proiectul prin amenajarea unui laborator de testare a mierii”, a subliniat la ceremonia de inaugurare ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță.

Igor Malai, şef de direcţie la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), a menţionat rolul proiectelor, realizate în diferite zone ale ţării cu sprijinul Guvernului de la Bucureşti, care vor impulsiona dezvoltarea economică a ţării noastre. „Centrul  de la Cupcini a fost creat pentru apicultori din 11 raioane ale Regiuni de Nord. Prin realizarea unor asemenea proiecte oferim suport antreprenorilor în vederea dezvoltării afacerii și susținem creșterea economică în regiune. Toate proiectele de dezvoltare regională au scopul de a construi viitorul acasă”, a subliniat responsabilul de la MDRC.

La rîndul său, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug, a accentuat că proiectul  va spori șansele producătorilor autohtoni de miere care tind spre o afacere profitabilă. „Ne-am propus să asigurăm dezvoltarea durabilă a apiculturii în nordul ţării, prin elaborarea unui sistem de achiziționare, depozitare, procesare și ambalare a produselor apicole la nivel regional. Astfel, în cadrul Centrului sînt două departamente: unul informațional și de marketing al produselor apicole și altul se va ocupa de  achiziție, procesare și ambalare. Vor fi create cel puțin nouă locuri de muncă”, a precizat Bodrug.

Costul total al proiectului-pilot „Crearea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de dezvoltare Nord a R. Moldova” este de peste 157 de mii de euro. Banii au fost oferiți de Guvernul României prin intermediul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare (RoAid).

În cadrul acestui proiect, a fost creată şi Asociația Apicultorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord, cu peste 100 de membri care au fost instruiți în cadrul a două cicluri de seminare tematice. Totodată, o echipă de apicultori au studiat, vara trecută, experiența prisăcarilor din România. Începînd cu anul 2014, ADR Nord a contribuit la promovarea producătorilor de miere din zonă prin organizarea, la Bălți, a trei ediții ale Festivalului Mierii, în contextul Zilelor Regiunii de dezvoltare Nord.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img17004040

img17004040

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!