ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un nou plan de cooperare dintre R. Moldova şi Consiliul Europei a fost lansat la Chişinău

12:19 | 30.05.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 30 mai /MOLDPRES/. Planul de acțiuni Republica Moldova – Consiliul Europei 2017-2020 a fost lansat astăzi la Chişinău, informează MOLDPRES.

Documentul a fost prezentat oficial de vicepremierul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene în prezenţa Secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

Potrivit oficialilor, planul este o continuare a documentelor implementate în anii trecuţi şi are drept scop susţinerea desfăşurării reformelor în R. Moldova în mai multe domenii, precum combaterea corupţiei, sistemul judiciar sau consolidarea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului.

”Noul plan a fost elaborat de o manieră incluzivă prin prisma obiectivelor şi respectarea obligaţiilor luate, dar şi în baza necesităţilor de pe teren. Noi am încercat să ţinem cont de concluziile reflectate în Acordul de Asociere R. Moldova–UE iar la baza noului document au stat obiectivele de consolidare a reformelor şi de dezvoltare a capacităţilor autorităţilor. Actul este un instrument de planificare strategică în implementarea angajamentelor ţării noastre”, a specificat vicepremierul Andrei Galbur.

El a mulţumit Consiliului Europei pentru susţinere şi asistenţă în desfăşurarea reformelor în R. Moldova. ”Doar prin efort comun vom reuşi să înlăturăm restanţele şi să implementăm obiectivele trasate”, a conchis șeful diplomației moldovenești.

Secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a menţionat că noul plan se va concentra pe aceleaşi domenii, scopul principal fiind combaterea corupţiei şi spălării banilor. ”Vechiul document a dat o serie de rezultate printre care şi reforma procuraturii însă mai rămîne loc de multă muncă şi un rol important îl are mass-media care trebuie să fie una echidistantă. Consiliul Europei rămîne în continuare angajat să acorde sprijin autorităţilor din Moldova pentru a fortifica un stat de drept solid şi consolidat”, a remarcat oficialul european.

Thorbjorn Jagland se află într-o vizită de două zile la Chişinău unde se va întîlni cu şeful statului, Igor Dodon, Premierul Pavel Filip şi Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img17004044

img17004044

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!