ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 400 de artiști vor participa la Festivalul Internaţional „Zilele Muzicii Noi”

17:51 | 30.05.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 30 mai /MOLDPRES/. Peste 400 de artişti vor participa la cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului Internaţional „Zilele Muzicii Noi”, care se va desfăşura în perioada 6-17 iunie la Chişinău, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de către Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din R. Moldova,  în parteneriat cu Ministerul Culturii, Primăria municipiului Chişinău,  Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” şi Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”.

În cadrul unei conferinţe de presă de astăzi,  directorul festivalului, compozitorul Ghenadie Ciobanu a menţionat că scopul manifestării este de a  familiariza publicul cu valorile muzicii contemporane, de a contribui la internaţionalizarea artei muzicale şi de a crea un spaţiu al muzicii noi aici, în R. Moldova. „Datorită acestui festival, artiştii noştri sînt invitaţi  să cînte pe diverse scene ale lumii”, a accentuat Ghenadie Ciobanu.

Prezent la eveniment, preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova, Pavel Gamurari, a  subliniat că la ediţia curentă vor fi interpretate lucrări simfonice, vocal-simfonice, camerale ale unor compozitori români, spanioli, ruşi şi ale clasicilor muzicii contemporane universale. Potrivit sursei citate,  programele ediţiei includ şase concerte orchestrale,  dintre care 5 simfonice. Festivalul va începe pe 6 iunie, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, cu un concert al Orchestrei Naţionale de Cameră a Sălii cu Orgă, sub conducerea maestrului Vladimir Andrieş.

„Seria de concerte simfonice  se va deschide cu concertul de omagiere a celebrului pianist şi compozitor Dinu Lipatti,  dedicat centenarului muzicianului (7 iunie). Patru dintre concertele simfonice (din 7, 8, 11 şi 16 iunie) sînt parte a proiectului „Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului” şi sînt organizate în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu””, a  precizat Pavel Gamurari.

Concertele simfonice vor fi susţinute de Orchestra Simfonică Naţională a Companiei „Teleradio-Moldova” şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii  Naţionale „Serghei Lunchevici”, la pupitrul dirijoral se vor afla maeştrii Gheorghe Mustea, Mihai Agafiţa, Constantin Adrian Grigore  şi Vlad Răzvan Baciu (România).  Ultimul concert simfonic al festivalului, care va avea loc la Casa Radio, va cuprinde creaţii ale unor compozitori din Belarus, Rusia şi R. Moldova şi va fi dirijat de Oleg Palymski.

Pe parcursul celor 25 de ediţii, la Festivalul Internaţional  "Zilele Muzicii Noi" au participat compozitori, dirijori şi interpreţi din peste 40 de ţări,  care au susţinut mai mult de 350 de concerte şi au interpretat  circa 1400 de creaţii muzicale.  

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)       

img17004055

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!