ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lucrările de construcţie a unui drum intercomunitar au început în raionul Ştefan Vodă

17:37 | 30.05.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 30 mai /MOLDPRES/.  În raionul Ştefan Vodă au demarat astăzi lucrările de construcţie a drumului intercomunitar ce va uni localităţile Feşteliţa, Marianca de Jos şi centrul raional. Acesta va  asigura conexiunea cu traseul naţional Chişinău - Căuşeni - frontiera cu Ucraina şi va facilita accesul către centrul raional pentru locuitorii din şapte sate ale raionului, comunică MOLDPRES.

"Scopul este să asigurăm accesul la piața agricolă din Feștelița pentru locuitorii din satele învecinate: Marianca de Jos, Copceac, Alava, Volintiri, Semionovca și Brezoaia. De asemenea, ne-am propus să asigurăm pentru agenții economici accesul la noi piețe de desfacere din Chișinău, Căușeni, Cimișlia, Odesa. Vom spori securitatea rutieră a cetățenilor prin instalarea indicatoarelor și marcajelor, creînd premise pentru dezvoltarea cooperării intercomunitare în procesul de prestare a serviciilor publice", a subliniat la lansarea lucrărilor ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca.

La rîndul său, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud), Maria Culeșov, a  menționat că așteptările beneficiarilor sînt mari, de aceea proiectul trebuie realizat în timp util şi la un nivel înalt.  "Pe vreme ploioasă drumul este impracticabil. Construcția acestei porțiuni va reduce timpul de deplasare dintre localități, costurile pentru transport vor fi micșorate de trei ori, iar operativitatea serviciilor de urgență - pompieri, ambulanță, poliție - va spori. Conform cererii de finanțare, proiectul urmează a fi finalizat în douăzeci și patru de luni",  a precizat Maria Culeşov, citată de Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC).

Lucrările din raionul Ştefan Vodă se vor desfășura în cadrul unui proiect de dezvoltare regională, cu un buget total de circa 23 milioane de lei, fiind finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională. Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat recent alocarea a 10 mln de lei pentru lucrările ce urmează a fi efectuate pe parcursul anului curent.

Programul  "Construcția drumului intercomunitar Feștelița - Marianca de Jos - Ștefan Vodă și asigurarea conexiunii acestuia cu drumul național R 30 Chișinău - Căușeni - frontiera cu Ucraina" a fost selectat în cadrul ultimului concurs al propunerilor de proiecte,  organizat de MDRC  în anul 2016. Ca urmare, vor beneficia de acest drum aproximativ 13 mii de locuitori din regiune.  

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img17004059

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!