ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie dedicată Studioului de filme de animaţie pentru copii „Floricica” a fost vernisată la Chişinău

18:14 | 30.05.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 30 mai /MOLDPRES/. La Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a fost inaugurată astăzi  expoziţia tematică „Mă numesc „Floricica”, organizată cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la fondarea primului în lume Studio de filme de animaţie pentru copii, relatează MOLDPRES.

Expoziţia reuneşte circa 200 de piese - desene, marionete, lucrări de artă plastică, fotografii, afişe, decoraţii, reviste care constituie pagini memorabile din istoria creării şi activităţii primului din lume studio de filme cu desene animate pentru copii.  

Solicitată de MOLDPRES, directorul adjunct al Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, Elena Postică, organizatoarea expoziţiei, a menţionat că în 1967 doi entuziaşti – Victoria şi Iosif Barbă, au creat Studioul „Floricica”, unde tinerii pictori aveau să-şi demonstreze talentele în miraculoasa artă a animaţiei.

„Timp de cîteva decenii, „floriceii” -  aşa erau numiţi cu gingăşie micii cineaşti de la „Floricica” – au turnat peste 160 de filme de animaţie, variate ca tematică şi manieră interpretativă.  „Dacă crezi în poveste”, „Puiul de cocostîrc în colivie”, „Vă aşteptăm primăvara”, „A sosit circul” – sînt doar cîteva pelicule ale „floriceilor”, care au cules aplauzele spectatorilor din 29 de ţări.  Filmele lor au fost distinse cu 8 medalii de aur, 98 de diplome, 19 premii, între care cinci Grand Prix la diverse  festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale”, a remarcat Elena Postică.

În mesajul său de salut, Aliona Strîmbeanu, şefă de direcţie la Ministerul Culturii, a subliniat că  „Floricica” le-a oferit micilor cineaşti, precum şi micilor spectatori, o copilărie plină de bucurii.

Prezentă la eveniment, Victoria Barbă a afirmat că  expoziţia este una deosebită şi i-a trezit în suflet amintiri şi impresii de neuitat.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 15 august.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17004065

img17004065

img17004065

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!