ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ședințele comisiilor interguvernamentale cu Belarus și Letonia vor avea loc săptămîna viitoare la Minsk și Chişinău

15:14 | 31.05.2017 Categorie: Economic

Chişinău, 31 mai. /MOLDPRES/. Dezvoltarea relațiilor comercial-economice ale Republicii Moldova cu Letonia și Belarus va fi discutată în cadrul comisiilor interguvernamentale pentru cooperare economică, industrială și tehnico-științifică, care vor avea loc săptămîna viitoare la Chișinău și Minsk, informează MOLDPRES cu referire la un comunicat al Serviciului de Comunicare și Relații Publice al Ministerului Economiei.

Subiectele privind intensificarea cooperării în sectorul industrial, asamblarea transportului rutier de pasageri și a tehnicii agricole, construcții, furnizarea și procesarea produselor agricole în ambele țări, medicină și farmaceutică vor fi examinate pe 5–6 iunie, la Minsk.

Potrivit agendei reuniunii, care se va desfășura în perioada vizitei oficiale în Republica Belarus a prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, va fi semnat Protocolul ședinței a 18-a a Comisiei interguvernamentale moldo-belaruse de cooperare comercial-economică, precum şi alte cinci documente de colaborare bilaterală.

Peste 20 de companii autohtone din sectorul vitivinicol, producere și procesare de fructe și legume, apicultură, panificație vor prezenta produsele sale sub sloganul „Republica Moldova prezintă”, în cadrul Expoziției Internaționale Specializate “BelAgro”, care se va desfășura în perioada 6-10 iunie curent.

Volumul schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și Belarus, în anul 2016, a constituit 204,8 milioane USD. Republica Belarus se situează pe locul 9 între țările partenere cu care Republica Moldova întreține relații comerciale, deținînd o pondere de 3,38% în comerțul total al țării noastre.

La Chișinău, în cadrul celei de-a III-a reuniuni a Comisiei interguvernamentale moldo-letone pentru cooperare economică, industrială şi tehnico-ştiinţifică (8-9 iunie), reprezentanții celor două state vor discuta aspectele extinderii colaborării bilaterale în cadrul Uniunii Europene, în domeniile agricultură, dezvoltare regională, eficiență energetică, transport, asistență tehnică, educație, investiții reciproce etc. În contextul lucrărilor Comisiei, la Chișinău vor fi organizate un Forum de Afaceri și un Business Consiliu cu participarea agenților economici și oamenilor de afaceri din Republica Moldova și Letonia.

La moment, în Republica Moldova activează 57 de întreprinderi cu capital leton, capitalul social al cărora însumează aproximativ 28 milioane de lei. În primele trei luni ale anului curent, volumul schimburilor comerciale dintre cele două state a constituit 2,8 milioane USD. Comparativ cu perioada similară a 2016, în primul trimestru al anului curent, exporturile moldovenești în Letonia au crescut cu 8,4%, iar importurile s-au diminuat cu 17,6%.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)