ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cinci diplomaţi moldoveni au fost declaraţi persona non grata pe teritoriul Federaţiei Ruse

18:07 | 31.05.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 31 mai. /MOLDPRES/. Cinci diplomaţi moldoveni din cadrul Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova au fost declaraţi astăzi persona non grata pe teritoriul Federaţiei Ruse, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, purtătorul de cuvînt al Ministerului moldovean al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ana Samson, a menționat că „în a doua parte a zilei de astăzi a fost recepționată o notă din partea Ministerului rus de Externe în care se spune că cinci angajaţi ai misiunii diplomatice moldoveneşti de la Moscova au fost declaraţi persona non grata. Vom reveni ulterior cu detalii”, a spus Samson.

Tot astăzi pe site-ului Ministerului rus de Externe a fost plasat un comunicat de presă în care se precizează că aceste măsuri au fost luate ca răspuns la expulzarea, pe 29 mai, de către autoritățile moldovenești a cinci diplomați ruși. Potrivit comunicatului, diplomații moldoveni trebuie să părăsească Federația Rusă în cel mult trei zile. „Partea rusă îşi exprimă speranţa că R. Moldova este conştientă de acţiunile sale ostile împotriva Federaţiei Ruse şi pasul distructiv întreprins de partea moldovenească, ceea ce contravine principiilor parteneriatului şi încrederii reciproce”, se mai menţionează în comunicatul Ministerului de Externe de la Moscova.

Acum două zile, cinci diplomați din Federația Rusă au fost expulzați din Republica Moldova și declaraţi persona non grata pe teritoriul țării. În ședința de astăzi a Guvernului, Premierul Pavel Filip a menționat că ”nu s-a dorit luarea unei astfel măsuri și crearea acestei situații, însă la mijloc este interesul național, securitatea Republicii Moldova, care are prioritate în fața oricăror alte considerente”.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img17004117

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!