ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dumitru Svetușchin a luat un start reușit la Europenele de șah

11:58 | 01.06.2017 Categorie: Sport

Chişinău, 1 iun. /MOLDPRES/. Marele maestru internațional Dumitru Svetușchin a luat un start reușit la Campionatul European individual de șah, care se desfășoară la Minsk (Belarus), relatează MOLDPRES.

Ieri el a remizat în runda a doua, jucînd cu piesele negre, cu unul dintre favoriții turneului, Dmitry Iakovenko (Rusia) al cărui coeficient ELO este egal cu 2718 puncte. ELO-ul șahistului moldovean este egal cu 2573 puncte. În prima rundă Dumitru Svetușchin l-a învins pe Dimitrios Balokas (Grecia). Astăzi el va juca cu un alt favorit, Ruslan Ponomariov (Ucraina).

Coechipierul Vladimir Hamițevici, maestru internațional, care a debutat la Europene, are de asemenea o prestație bună. El a adunat un punct din două posibile.

Dumitru Svetușchin este al treilea jucător moldovean ca valoare după Viorel Bologan (2640 puncte) și Viorel Iordăchescu (2600 puncte). Vladimir Hamițevici este al patrulea în clasamentul național, dat publicității luna curentă, cu ELO-ul egal cu 2487 puncte.

Fondul de premiere al campionatului de la Minsk este de 100.000 de euro. Cîștigătorul va fi recompensat cu 20.000 de euro. Vicecampionul va primi 15.000 de euro, iar medaliatul cu bronz va cîștiga 10.000 de euro. Prime vor fi oferite și șahiștilor clasați pînă pe locul 20. Ultimul premiat, al 20-lea, va intra în posesia a o mie de euro. De asemenea, vor fi înmînate prime speciale unor participanți.

Primii 22 de clasați obțin dreptul de a participa la Cupa Mondială. Campionatul se va desfășura în 11 runde și se va încheia pe 11 iunie. Deocamdată nici un șahist moldovean nu a devenit medaliat la Europene.

(Reporter I. Robu, editor M. Jantovan)

img17004128

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!