ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un nou proiect de dezvoltare în raionul Briceni şi-a luat startul după ce a primit finanţare

13:58 | 02.06.2017 Categorie: Regionale

Chişinău, 2 iun. /MOLDPRES/. Un nou proiect de dezvoltare regională în nordul ţării a obţinut finanţare pentru implementare. Este vorba de asigurarea eficienţei energetice a clădirii Şcolii-internat sportive din satul Grimăncăuţi, raionul Briceni, transmite MOLDPRES.

Pentru acest proiect, un contract de finanţare a fost semnat recent de către directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord, Ion Bodrug, şi preşedintele raionului Briceni, Mihail Gnatiuc. Evenimentul s-a produs în incinta instituţiei din Grimăncăuţi, fiind înscris în cadrul unui campionat de box susţinut de discipolii şcolii.

„Am dorit să se facă văzute rezultatele noastre şi să se înţeleagă că această şcoală merită condiţii mai bune”, au menţionat pentru MOLDPRES elevi de la Şcoala-internat sportivă din Grimăncăuţi.

Scopul proiectului constă în crearea condiţiilor optime pentru tinerii sportivi, utilizîndu-se tehnologii energo-eficiente. Conform planului, în clădire vor fi efectuate lucrări ce vor contribui la reducerea consumului de energie termică, prin renovare şi termoizolare. Totodată, prin instalarea sistemelor moderne electrice, de iluminare, încălzire şi ventilare vor fi reduse cheltuielile operaţionale pentru întreținerea sediului şcolii.

Conform cererii de finanțare, valoarea totală a proiectului este de peste 6,1 milioane de lei. Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat deja alocarea a 3 mln de lei pentru lucrările ce urmează a fi efectuate pe parcursul anului 2017. Proiectul urmează a fi finalizat în decurs de 12 luni.

Clădirea Şcolii-internat sportive din satul Grimăncăuţi a fost construită în anii `60 ai secolului trecut. O perioadă îndelungată instituţia s-a aflat într-o stare deplorabilă, însă din anul 2000 a început a activa ca Şcoală de box, iar la începutul anului curent a obţinut statut de internat. În prezent instituţia găzduieşte cîteva zeci de elevi promiţători, însă autorităţile sportive de profil din ţară afirmă că în cîţiva ani numărul lor se va mări, iar tradiţia boxului autohton va fi resetată. Printre discipolii şcolii de la Grimăncăuţi se numără şi Vitalie Gruşac, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Sydney, desfăşurate în anul 2000.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)