ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premiera unei opere pentru copii de Ghenadie Ciobanu a avut loc la Chişinău

13:33 | 05.06.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 iun. /MOLDPRES/. Premiera operei pentru copii şi părinţi „Apolodor, călătoria unui pinguin”,  realizată de compozitorul Ghenadie Ciobanu după cunoscutul poem al scriitorului român Gelu Naum, în regia lui Vlad Ciobanu,  a avut loc în perioada 1-4 iunie la Centrul  Naţional de Educaţie prin Artă din capitală, informează MOLDPRES.

În spectacol  sînt distribuiţi studenţi de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, costumele fiind realizate de Stela Verebceanu,  coregrafia – de Daria Batrîncea, scenografie de Ştefan Bîlba, iar în calitate de repetitor vocal s-a produs Diana Văluţă.

Solicitat de MOLDPRES, compozitorul Ghenadie Ciobanu a afirmat că aceasta este prima operă pentru copii din R. Moldova, anterior fiind montate nişte basme.

„Mi-a plăcut mult Apolodor, acest pinguin, tenor în corul Circului din Bucureşti, din poemul lui Gelu Naum,  care, copleşit de dorul  fraţilor, porneşte în căutarea familiei sale, într-o călătorie plină de aventuri şi pericole.  Astfel, a traversat  munţi, mări, ţări şi oceane, pustiuri, trecînd prin mari cumpene, ca în sfîrşit, să ajungă la Polul Sud.  Pe urmă, el revine la Circul din Bucureşti, pentru că i s-a făcut dor de prieteni.  Acest subiect m-a impresionat  extrem de mult şi am scris o muzică specifică fiecărei ţări, prin care a trecut Apolodor.  Aici se întîlnesc arhetipuri muzicale  din diverse culturi.  Ne-am dorit să facem o operă atît pentru copii, cît şi pentru  părinţi – pentru întreaga familie”, a  accentuat Ghenadie Ciobanu.

Prezent la eveniment, compozitorul şi dirijorul Gheorghe Mustea a subliniat că este vorba de un spectacol cu multă muzică, dans şi acrobaţie. „M-a captivat această muzică, bine construită ca formă, dar şi baletul prezentat. Este un spectacol de gen  mixt – între operă şi balet. Salut ideea lui Ghenadie Ciobanu de a reveni în lumea copilăriei. Pentru copii trebuie să scriem mai bine, cu sinceritate şi cu mare talent. Îi doresc acestei opere viaţă lungă”,  a mai spus Gheorghe Mustea.

„Apolodor, călătoria unui pinguin” este a doua operă semnată de Ghenadie Ciobanu, prima fiind cea intitulată „Ateh sau Revelaţiile prinţesei khazare”, scrisă  în 2004 după trei monologuri de autorul sîrb Milorad Pavic şi jucată la Chişinău şi Bucureşti.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17004228

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!