ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe raioane au primit în gestiune drumuri locale

11:50 | 06.06.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 6 iun. /MOLDPRES/. Circa 476 kilometri de drumuri locale din Republica Moldova au fost transmise, în premieră, de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID) în gestiune raioanelor Telenești, Rezina, Edineț și Florești, informează MOLDPRES.

Transmiterea drumurilor locale la balanța autorităților publice locale de nivelul II, cu finanțare din Fondul rutier, este prevăzută de Legea Fondului Rutier și Legea privind finanțele publice locale. Potrivit legislației, 50 la sută din sumele încasate din taxe pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova vor fi utilizate pentru întreținerea și reparația arterelor rutiere locale.

Procesul de transmitere a drumurilor locale urmează să fie finalizat în august 2017. Către acest termen, toate consiliile raionale și municipale vor prelua în gestiune totală circa 3500 kilometri de drumuri locale.

Pentru efectuarea lucrărilor de întreținere și reparație a drumurilor locale transmise, din Fondul Rutier vor fi repartizate în acest an mijloace financiare în sumă de circa 350 milioane de lei. MTID precizează că a demarat această reformă în scopul excluderii factorul politic din procesul de repartizare a mijloacelor financiare din fondul rutier și asigurarea eficientizării întreținerii și reparației drumurilor de importanță locală prin descentralizare.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17004258

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!