ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie aniversară dedicată pianistului român Dinu Lipatti a fost inaugurată la Chişinău

18:34 | 07.06.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 iun. /MOLDPRES/. O expoziție cu genericul ”Dinu Lipatti pianist, compozitor și pedagog - 100 ani de la nașterea artistului” a fost vernisată astăzi la Galeria La Rond, situată în preajma monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfînt din capitală, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român (ICR) ”Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Consiliul Județean Argeș, Muzeul Județean Argeș și Primăria Municipiului Chișinău.

În debutul manifestării, directorul ICR, Valeriu Matei, a menţionat că expoziția, formată din 22 de bannere, cuprinde o serie de documente, mărturii și fotografii inedite, extrase din arhivele existente în colecția Casei Memoriale „Dinu Lipatti”, amplasată în satul Ciolceşti, comuna Leordeni, județul Argeş, aflată în acest moment în administrarea Muzeul Județean Argeș. Potrivit sursei citate, preţioasele documente şi obiecte, care ilustreazǎ, pas cu pas, evoluţia lui Dinu Lipatti, de cînd era doar un copil talentat şi pînǎ cînd a ajuns sǎ fie o figurǎ respectatǎ şi admiratǎ, au fost donate Casei Memoriale de cǎtre fratele pianistului, ambasadorul Valentin Lipatti.

La rîndul său, directorul Muzeului Judeţean Argeş, Cornel Popescu, a subliniat că în Casa Memorială „Dinu Lipatti” se află numeroase obiecte ce au aparținut compozitorului (pianul Bechstein, diplome, partituri), fratelui său (diplomatul şi omul de cultură Valentin Lipatti), familiei, cunoştinţelor din ţară şi străinătate. „În cadrul expoziţiei de astăzi, fotografiile de familie îl prezintă pe Dinu Lipatti la diferite vîrste, alături de profesorii săi (George Enescu, Florica Muzicescu, Mihail Jora). Multe dintre fotografii sînt realizate de Dinu Lipatti, deoarece acesta era și un pasionat şi talentat fotograf”, a precizat Cornel Popescu.

Prezent la eveniment, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Ion Mânzână, a afirmat că Dinu Lipatti a fost un geniu al pianului, iar mulţi dirijori ai lumii erau onoraţi să obţină semnătura lui de participare în concerte. El i-a înmînat directorului ICR, Valeriu Matei, şi compozitorului Ghenadie Ciobanu medalia jubiliară „Dinu Lipatti”.

Dinu Lipatti s-a născut la 19 martie 1917, la București. În 1997, a fost ales (post-mortem) membru al Academiei Române. S-a stins din viaţă la 2 decembrie 1950, la Geneva, Elveția.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 7 iulie.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17004321

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!