ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un protest împotriva modificării sistemului electoral a avut loc în capitală

15:15 | 11.06.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 11 iun. /MOLDPRES/. Reprezentanți ai societății civile și ai partidelor de opoziție au participat astăzi la un nou protest în fața Legislativului în care au cerut retragerea iniţiativei de modificare a sistemului electoral, informează MOLDPRES.

Protestul a fost susținut de mai multe partide politice - Partidul Platforma DA, Partidul Acțiune și Solidaritate, PLDM și Partidul Nostru. Mai mulți activiști civici au vorbit ore în șir în fața protestatarilor și au adus argumentele lor împotriva modificării sistemului de vot.

La finalul acțiunii protestatarii au votat o rezoluție pe care au anunțat că o vor transmite Comisiei de la Veneţia, ambasadelor acreditate în Republica Moldova, Consiliului Europei. Demersul conţine argumentele societăţii civile şi protestatorilor împotriva modificării sistemului electoral.

Tot astăzi în mai multe localități din țară, printre care Edineț, Ialoveni și Cahul au fost organizate mitinguri ale societăți civile în favoarea modificării sistemului electoral. Astfel, potrivit poliției, aproximativ 11 mii de oameni au manifestat la Edineț, în timp ce la Ialoveni și la Cahul au fost cîte aproape 10 mii.

Un protest similar organizat de partidele din opoziția parlamentară a avut loc în capitală la 14 mai. Oamenii s-au arătat nemulțumiți de faptul că la 5 mai curent, Legislativul a adoptat în primă lectură două proiecte de modificare a sistemului electoral -  propunerea PD cu privire la introducerea votului uninominal și cea a PSRM privind votul mixt. După consultări, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a decis comasarea proiectelor pentru lectura a doua. 

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img17004447

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!