ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Executivul a aprobat un proiect ce vizează crearea cadrului legislativ a controlului de stat în sănătate

12:18 | 12.06.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 12 iun. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative care reglementează activitatea de control în domeniul sănătății, în vederea aducerii acestor acte în concordanță cu modificările operate în septembrie 2016 la Legea cu privire la controlul de stat, informează MOLDPRES.

Pentru a asigura implementarea completă și eficientă a prevederilor Legii din septembrie anul trecut, ”s-a impus necesitatea aducerii în concordanță cu prevederile acesteia a întregului cadru legislativ afectat”, menționează Ministerul Economiei.

Atribuțiile a cinci centre și agenții (Centrul Național de Sănătate Publică, Compania Națională de Asigurări în Medicină, Agenția Transplantului, Agenția Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, Comitetul Permanent de Control asupra Drogurilor) vor fi transmise Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, autoritate ce urmează să fie creată în subordinea Ministerului Sănătății. Proiectul, dezbătut de Cabinetul de miniștri, urmărește crearea cadrului legislativ necesar pentru realizarea atribuțiilor de către noua autoritate cu competențe de control de stat în domeniul sănătății.

Existența mai multor autorități cu funcții de control în practic aceleași domenii, generează un număr sporit al controalelor de stat asupra agenților economici în domeniu. Astfel, pentru a implementa politica unitară în domeniul controalelor de stat în sănătate, s-a considerat oportună crearea unei singure instituții.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică va efectua supravegherea sănătății publice, siguranței ocupaționale, calității medicamentelor, produselor para-farmaceutice, controlul dispozitivelor medicale, serviciilor prestate de instituțiile medicale, precum și circulația substanțelor narcotice.

De asemenea, proiectul are în vedere optimizarea funcțională și instituțională a sistemului organelor de control în domeniul sănătății.

Proiectul exclude conceptul de medic-sanitar de stat. ”Astfel, implicit este exclusă implicarea viceministrului Sănătății, adică un subiect politic, din procedurile de control în domeniul sănătății publice”, menționează Ministerul Economiei. O altă modificare vizează optimizarea infrastructurii sistemului de supraveghere a sănătății publice, centrele teritoriale de sănătate publică nu vor mai avea statut de persoană juridică. Ca urmare, va fi promovată o politică unică în domeniul sănătății publice.

Controlul asupra calității medicamentelor va fi scoasă de sub ”tutela” Agenției Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, care își va menține atribuțiile de reglementare și autorizare.

Fuziunea mai multor autorități competente în domeniul sănătății și crearea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică urmează să fie realizată pe parcursul anului 2017.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!