ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reforma administrației publice continuă la nivel de agenții și inspectorate

12:12 | 12.06.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 12 iun. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, două proiecte de modificare și completare a legislației, care asigură cadrul legislativ necesar pentru reducerea organelor de control. Modificările operate se înscriu în procesul de reformă a administrației publice, inițiată de Executiv, informează MOLDPRES.

În urma unei analize juridice extensive, realizate cu sprijinul Corporației Financiare Internaționale, a 244 de acte normative și a unui sondaj instituțional a 74 de autorități și organe publice care pentru moment interacționează cu mediul de afaceri, s-a constatat dublări, suprapuneri și lacune care încă persistă în acest domeniu și care descurajează mediul de afaceri. Modificările operate în septembrie 2016 presupun reducerea numărului organelor de control a activității de întreprinzător de la 58 la 18 organe de control. Pentru atingerea acestui deziderat se impune armonizarea legislației în vigoare cu prevederile legii din septembrie.

Proiectul prevede preluarea de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a unor autorități ca cea a controlului alcoolic, Protecția Consumatorului și altele. ”ANSA va fi restructurată după modelul european și va monitoriza întreg procesul, de la producere la consum”, a declarat vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei.

Actul legislativ determină atribuțiile ce le revin noilor inspectorate și sînt reglementate domeniile care sînt date în competența lor. Din Agenția pentru Supraveghere Tehnică vor face parte Inspectoratul Principal de Stat pentru Supravegherea tehnică a Obiectelor Industriale Periculoase, Inspecția de Stat în Construcții, Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică și de Regim, Agenția pentru Geologie și Resurse Materiale, iar Inspectoratul pentru Protecția Mediului va prelua atribuțiile Inspectoratului Ecologic de Stat și Serviciului Piscicol. Inspectorii muncii din cadrul Inspectoratului de Stat al Muncii specializați în domeniul siguranței ocupaționale urmează a fi redistribuiți autorităților care preiau aceste competențe - Agenția pentru Supravegherea Tehnică și Inspectoratul pentru Protecția Mediului.

Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale își păstrează funcțiile de bază de prevenire și stingere a incendiilor, cercetare a cazurilor de incendiu, protecție a populației și proprietății, însă Agenția pentru Supraveghere Tehnică va asigura controlul asupra asigurării apărării împotriva incendiilor și realizării acțiunilor de protecție civilă.

În vederea reducerii numărului organelor de control a activității de întreprinzător, Inspectoratul Energetic de Stat va fi absorbit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Proiectul vizează și alte modificări în corespundere cu reforma administrației publice.  

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu) 

img17004462

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!