ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

IFAD va acorda R. Moldova peste 23 milioane de dolari SUA pentru dezvoltarea sectorului agricol

12:03 | 12.06.2017 Categorie: Economic

Chişinău, 12 iun. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat în ședința de astăzi proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD). Costul total al programului este de 23,7 milioane de dolari SUA, dintre care cinci milioane reprezintă finanțare nerambursabilă, informează MOLDPRES.

Împrumutul în sumă de 18,2 milioane de dolari SUA urmează a fi acordat Moldovei pe un termen de 25 de ani, cu o perioadă de grație de 5 ani, la o rată a dobînzii fixă de 1,25 la sută și un comision pentru deservire de 0,75 la sută.

Este cel de-al șaptelea proiect realizat în Republica Moldova cu sprijinul Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă.

Una din constrîngerile cu care se confruntă antreprenorii din agricultură este accesul limitat la finanțare pentru investiții capitale. Dobînzile mari și creditele pe termen scurt acordate de bănci afectează dezvoltarea afacerilor în agricultură. Acordul de finanțare IFAD va oferi antreprenorilor o sursă de finanțare accesibilă și pe termen lung pentru dezvoltarea afacerilor.

Pe parcursul implementării Acordului se preconizează a fi construite 24 rețele de aprovizionare cu apă pentru 74 beneficiari agricoli. Este estimat că vor fi construite 12 segmente de drum pentru facilitarea producătorilor agricoli la zonele de producere, de la care vor beneficia 50 de producători și peste 1500 de familii din 12 sate.

Aproximativ 420 de producători agricoli vor beneficia de granturi pentru măsuri de îmbunătățire a rezidenței la schimbările climatice. Vor beneficia de servicii financiare sub formă de credite la condiții preferențiale peste 450 de microîntreprinderi, 150 tineri antreprenori și 20-25 întreprinderi mici și mijlocii.

Acordul va intra în vigoare după ratificarea Legii de către Parlament și promulgarea acesteia de către președintele Republicii Moldova.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)