ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău se va desfăşura în premieră Forumul „Moldova Automotive Days 2017”

15:06 | 12.06.2017 Categorie: Economic

Chişinău, 12 iun. /MOLDPRES/. În perioada 13-14 iunie, la Chişinău se va desfăşura, în premieră, Forumul „Moldova Automotive Days 2017”. La eveniment vor participa  45 de investitori din Germania, Japonia, Italia, Austria, SUA, România, Cehia, Slovacia, Ucraina, precum şi 72 de companii locale. Despre acest lucru a informat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, informează MOLDPRES.

„În ultimii  cinci ani am înregistrat o creştere semnificativă a sectorului de automotive. Dacă în anul 2012 volumul exporturilor de componente auto constituia 137 milioane de euro, în anul 2016 am ajuns la cifra de peste 356 mln de euro şi o pondere de peste 20 la sută din totalul de exporturi al Republicii Moldova”, a accentuat Octavian Calmîc.

Ministrul Economiei a mai precizat că în ultimii ani a fost înregistrată o creştere semnificativă a noilor locuri de muncă în acest sector. Astfel, dacă în 2012 erau angajaţi 5100 de muncitori, în anul curent aici activează peste 10 mii de persoane, iar în următorii doi ani această cifră se va dubla. „Prin organizarea acestui eveniment, Ministerul Economiei şi Organizaţia pentru Atragerea Investiţiilor şi Promovarea Exporturilor /MIEPO/ transmit un mesaj clar opiniei publice, partenerilor de dezvoltare, companiilor şi agenţilor economici, care activează  în acest domeniu, că graţie eforturilor Guvernului din ultimul timp, industria din Republica Moldova renaşte, devenind tot mai competitivă, atît pe piaţa regională, cît şi pe cea internaţională”, a subliniat vicepremierul Calmîc.

La rîndul său, Vitalie Zaharia, director executiv al MIEPO, a specificat că pe parcursul celor două zile participanţii la Forum vor fi informaţi cum să încheie parteneriate cu cele mai importante companii de ramură din Germania şi cum pot deveni furnizori ai producătorului mondial de componente pentru automobile MAGNA. În aceeaşi perioadă, va fi organizat şi un tîrg de cariere pentru absolvenţii facultăţilor inginereşti, la care îşi vor prezenta ofertele de angajare peste 15 companii de automotive din Republica Moldova, a spus sursa citată.

Pînă în prezent, în sectorul  de automotive din ţara noastră au investit 15 companii de top din Germania, SUA, Japonia, Austria şi Italia. Acestea produc componente şi software pentru milioane de automobile BMW, Mercedes, Toyota, Ford, Nissan, Volvo, Skoda, asigurînd cu tapiţerii peste 700 mii de automobile anual.

Forumul „Moldova Automotive Days 2017” este organizat de Ministerul Economiei şi MIEPO, în parteneriat cu Agenţia Germană pentru Dezvoltare şi Asociaţia Businessului European.

(Reporter A. Mardare, editor A. Răileanu)