ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Tineretului și Sportului a aprobat, în regim de urgență, componența lotului național de box pentru Europene

17:14 | 12.06.2017 Categorie: Sport

Chişinău, 12 iun. /MOLDPRES/. Ministrul Tineretului și Sportului, Victor Zubcu, a decis astăzi, în regim de urgență, componența definitivă a echipei naționale de box, care va pleca mîine la Campionatul European, relatează MOLDPRES.

Problema a apărut după ce președintele federației naționale, Vasile Chirtoca, a insistat ca în lot să fie inclus nu campionul național al ultimei ediții la categoria de greutate pînă la 60 de kilograme, Mihail Cvasiuc, care reprezintă Școala din Grimăncăuți (Briceni), ci medaliatul cu bronz la Campionatul European Under-22, Dorin Bucșa din Hîncești, care a ocupat locul trei la campionatul Moldovei din 2016. În acest context, el a indicat să se desfășoare ieri un meci de baraj dintre acești pretendenți. În ajunul partidei, la cîntărire, Mihail Cvasiuc a avut 59,850 de grame, iar Dorin Bucșa a depășit limita obligatorie a greutății cu 300 de grame. Conform regulamentului, asta semnifică înfrîngerea sa.

Cu toate aceste, președintele federației a insistat în continuare ca în lot să fie inclus Dorin Bucșa. ”El este mai bun decît Mihail Cvasiuc. Federația este în drept să decidă cine să fie inclus în lot, dar nu antrenorul principal, Petru Caduc”, a declarat oficialul.

În semn de protest și solidaritate față de colegul de antrenamente, la Ministerul Tineretului și Sportului au venit astăzi din Grimăncăuți toți membrii echipei naționale: Daniil Platanovschi (52 kg), Veaceslav Gojan (56 kg), Dumitru Galogoț (64 kg), Vasile Belous (69 kg), Alexei Zavatin (plus 91 kg). ”Noi nu plecăm la Europene fără Mihail Cvasiuc, care a cucerit cinstit dreptul de a concura”, a declarat pentru agenție Veaceslav Gojan. ”Tu nu pricepi nimic în arbitraj și nu ești în drept să decizi cine pleacă”, a replicat Vasile Chirtoca. ”Haideți să rezolvăm în trei, în spiritul regulamentului și logicii sănătoase problema apărută”, a propus ministrul Tineretului și Sportului.

Discuția dintre el, Petru Caduc și Vasile Chirtoca a durat două ore. Decizia luată a fost favorabilă lui Mihail Cvasiuc. ”Trei argumente solide au stat la bază: faptul că Mihail Cvasiuc este campion național en-titre, faptul că s-a aflat, spre deosebire de Dorin Bucșa, în cantonamente pînă în ajunul Europenelor și că s-a încadrat cu sportivitate în limita greutății de concurs. Boxul este o probă strategică și noi îi vom acorda mereu sprijin”, a declarat Victor Zubcu. ”Este o decizie căreia mă conformez”, a subliniat președintele federației. ”Nu e bine că în ajun trebuie să ne ocupăm cu asemenea lucruri, dar asta-i, cu regret, realitatea noastră, care în loc să te mobilizeze, te descurajează, te face să pierzi timpul pentru lucruri inutile”, a opinat antrenorul echipei naționale Petru Caduc.

Mihail Cvasiuc a devenit premiant la trei turnee internaționale desfășurate anul curent. ”Ar fi fost o mare nedreptate să nu fiu inclus în lot”, a spus el. Boxerii moldoveni au adus Republicii Moldovei două medalii olimpice prin Vitalie Grușac (Sydney, 2000) și Veaceslav Gojan (Beijing, 2008), ambii elevi ai antrenorului emerit Petru Caduc. Cu acest indice federația națională este în top-3 în țară în ultimele două decenii.

(Reporter I. Robu, editor A. Răileanu)  

img17004480

img17004480

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!