ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prețurile la benzină și motorină vor scădea, după o creștere nesemnificativă în perioada precedentă

14:33 | 13.06.2017 Categorie: Economic

Chişinău, 13 iun. /MOLDPRES/. Benzina și motorina se vor ieftini de miercuri cu 3.3 la sută și respectiv 5 la sută, după o creștere nesemnificativă în perioada 31 mai-13 iunie. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit astăzi prețul plafon de comercializare la cea mai solicitată benzină Premium-95 pentru perioada 14-27 iunie  la nivel de 16.57 lei pentru un litru, iar la motorină de 13.96 lei, informează MOLDPRES.

Este pentru prima oară în ultimele două luni cînd prețurile la motorină coboară sub 14 lei per litru și înregistrează cea mai mare scădere din această perioadă. În intervalul 16-30 mai, benzina și motorina s-au ieftinit cu 4,7 la sută și respectiv 4,1 la sută, iar în perioada precedentă prețurile la carburanți s-au redus cu 2,6 și 3 la sută.

Noile prețuri la benzină și motorină vor intra în vigoare la miezul nopții. Începînd de atunci, operatorii nu vor avea dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decît cele stabilite de ANRE. Prețurile afișate astăzi pe pagina electronică a ANRE vor fi valabile 14 zile calendaristice.

Preţul petrolului a continuat să crească pe 12 iunie, în pofida scepticismului afișat de experți privind eforturile țărilor membre ale OPEC și altor state de a reduce supraoferta de petrol de pe piața internațională. Cotația Brent a petrolului a urcat luni cu circa 1,4 la sută, la o valoare de 49,25 dolari barilul, însă la încheierea tranzacțiilor a coborît la 48,4 dolari barilul.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)