ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

PNUD și BEI au reconfirmat sprijinul financiar pentru domeniul eficienței energetice

13:50 | 14.06.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova (PNUD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI) au reconfirmat disponibilitatea pentru sprijinirea financiară a proiectelor din domeniul eficienței energetice din sectorul public și rezidențial, informează MOLDPRES cu referire la Serviciului Comunicare și Relații Publice al Ministerului Economiei.

”Transferul de expertiză și bunele practici dintre autoritățile naționale și partenerii de dezvoltare privind implementarea proiectului „Deblocarea pieței de eficientizare energetică a sectorului clădiri din Republica Moldova” va asigura consolidarea capacităților locale pe domeniul eficienței energetice”, a menționat viceministrul Economiei Vitalie Iurcu, în cadrul întrevederii de marți cu reprezentanții celor două instituții.

Costul ridicat al resurselor financiare, lipsa unui cadrul legal adecvat privind activitatea asociațiilor de proprietari, barierele administrative, conștientizarea slabă a importanței eficienței energetice, fenomenul sărăciei energetice descurajează investițiile în ridicarea eficienței energetice din sectoarele public și privat, a spus viceministrul Economiei.

Potrivit acestuia, autoritățile naționale cu suportul PNUD și BEI prin proiectul respectiv și-au propus o abordare minuțioasă a tuturor acestor probleme.

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în calitatea sa de Agenție acreditată pe lîngă Fondul Verde pentru Climă, va înainta Propunerea de proiect pentru finanțare în adresa Fondului, în luna iunie curent, urmînd ca în scurt timp să fie obținută o poziție de principiu asupra oportunității implementării unei astfel de inițiative în Republica Moldova, a declarat Dafina Gercheva, reprezentant permanent PNUD în Republica Moldova.

La întrevedere au participat și Stefan Liller, reprezentant permanent adjunct PNUD, și Antonio Castillo, șeful reprezentanței BEI în Moldova.

Proiectul „Deblocarea pieței de eficientizare energetică a sectorului clădiri din Republica Moldova” („Unlocking Building Energy Efficiency Retrofit Market in Moldova”) este orientat spre deblocarea finanțărilor pentru clădirile din sectorul public și rezidențial prin crearea unui cadru juridic confortabil și a unui climat investițional propice. De asemenea, atragerea resurselor financiare adiționale din partea unor inițiative globale de abordare a problematicilor de mediu, precum este Fondul Verde pentru Climă. Astfel, bugetul preconizat al inițiativei este de 86 milioane euro, dintre care 60 milioane euro oferite de către BEI, iar 26 milioane euro obținute în calitate de resurse nerambursabile din partea Fondului.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img17004534

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!