ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un primar din raionul Nisporeni a fost condamnat pentru neglijență în serviciu

10:00 | 15.06.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 15 iun. /MOLDPRES/. Primarul satului Ciuteşti, raionul Nisporeni, care acum un an fusese achitat de magistraţii primei instanţe, a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare pentru neglijenţă în serviciu, soldată cu urmări grave. Curtea de Apel a admis recursul procurorilor, astfel primarul a primit o pedeapsă la închisoare, cu suspendare, informează MOLDPRES.

Serviciul de presă al Procuraturii Generale a anunțat astăzi că în anul 2014, îndeplinind atribuţiile de autoritate tutelară a unui minor de 16 ani, rămas fără ocrotire părintească, primarul a dispus plasarea acestuia în Spitalul Clinic de Psihiatrie din capitală pentru un tratament psihiatric de trei săptămîni.

Ulterior, fiind informat în repetate rînduri de către administraţia Spitalului de Psihiatrie despre expirarea termenului de aflare a minorului la tratament, inculpatul nu a întreprins măsurile necesare pentru organizarea externării acestuia. În consecinţă, copilul s-a aflat, în mod nefondat, la tratament psihiatric în instituţia respectivă încă 144 de zile. Prin aceste acţiuni, potrivit procurorilor, au fost cauzate urmări grave drepturilor şi intereselor minorului, în special de natură psihoemoţională.

Anterior, din cauza comportamentului agresiv al minorului, foştii tutori au refuzat să-şi îndeplinească obligaţiile, copilul fiind plasat într-un centru de plasament din Rezina, iar întrucît băiatul rămăsese unicul copil în cadrul instituţiei de plasament, primarul a dispus tratamentul psihiatric al acestuia. După externare, o rudă a minorului a acceptat să preia funcţia de tutore, în prezent ambii fiind plecaţi peste hotare, acolo unde ruda acestuia munceşte.

Prin decizia primei instanțe primarul a fost achitat, totodată, în urma recursului procurorilor, magistrații Curţii de Apel Chişinău au condamnat primarul la 2 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii timp de 5 ani. Decizia Curţii de Apel este definitivă, însă poate fi supusă recursului la Curtea Supremă de Justiţie.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!