ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova este dispusă să reia negocierile cu Ucraina în problema funcționării Complexului hidroenergetic nistrean

12:36 | 15.06.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 15 iun. /MOLDPRES/. Republica Moldova este deschisă pentru negocieri și propune convocarea grupului de lucru mixt cu partea ucraineană în prima decadă a lunii iulie 2017, la Chișinău, în problema funcționării Complexului hidroenergetic nistrean de la Novodnestrovsk, a declarat vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, în cadrul ședinței de ieri a grupului de lucru în această problemă, informează MOLDPRES.

Vicepremierul a menționat că este important de a găsi o soluție de compromis cu partea ucraineană. Acest lucru va permite asigurarea exploatării sigure şi inofensive a Complexului hidroenergetic nistrean, inclusiv asigurarea securității ecologice a rîului Nistru în context transfrontalier.

Serviciul comunicare și relații publice al Ministerului Economiei a precizat că agenda de negocieri include demarcarea frontierei de stat între Republica Moldova și Ucraina, recunoașterea reciprocă a drepturilor și reglementarea raporturilor de proprietate, aspectele de impact asupra mediului și social în contextul exploatării resurselor acvatice din bazinul rîului Nistru, precum și alte aspecte de securitate energetică.

Complexul Hidroenergetic Novodnestrovsk  a fost pus în funcțiune în anul 1981 și include două centrale hidroelectrice și o centrală hidroelectrică de acumulare prin pompare. Centrala hidroelectrică 2 este amplasată la 10 km de satul Naslavcea, raionul Ocnița și a fost pusă în funcțiune în perioada 1982-2002.

În iunie 2016, după o pauză de peste trei ani, experții au reluat consultările referitoare la Complexul hidroenergetic nistrean  și și-au exprimat disponibilitatea pentru continuarea acestora în vederea definitivării proiectului acordului privind asigurarea funcționarii Complexului, cu stabilirea unor garanții clare pentru Republica Moldova ce țin de volumul de apă, care va fi asigurat mai jos de barajul nr. 2.

Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind colaborarea în domeniul protecției și dezvoltării durabile a rîului Nistru, semnat la Roma în noiembrie 2012, a fost ratificat abia la 7 iunie curent de partea ucraineană. Acest document înlocuiește Acordul dintre Guvernul R. Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind gestionarea în comun a apelor transfrontaliere din noiembrie 2003, care nu corespunde principiilor de gestionare a apelor transfrontaliere.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img17004567

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!