ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poetul Mihai Eminescu a fost comemorat la 128 de ani de la trecerea în eternitate

13:00 | 15.06.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 iun. /MOLDPRES/. Mai multe manifestări culturale au fost organizate astăzi în capitală şi în întreaga ţară cu ocazia împlinirii a 128 de ani de la trecerea în eternitate a poetului naţional Mihai Eminescu, supranumit „Luceafărul poeziei româneşti”, informează MOLDPRES.

Scriitori, oameni de artă, politicieni şi iubitori de poezie au depus în dimineaţa zilei flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor  Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt" din Chişinău, după care a urmat un recital literar-muzical.

În alocuţiunea sa, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, moderatorul manifestării a menţionat că  Mihai Eminescu este mai mult decît un poet – „este o conştiinţă naţională, un mare simbol sub care s-au desfăşurat acţiunile noastre în anii de mişcare şi eliberare naţională, cînd  am luptat pentru limbă şi alfabet, pentru identitatea noastră naţională”.

La rîndul său, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac a subliniat că astăzi este o zi de comemorare, o zi a memoriei,  de reflecţie asupra problemelor noastre naţionale. „Sîntem mai puţini astăzi aici. Poate e cazul să evităm unele discursuri, unele cuvinte neacoperite de fapte. Poate am învăţat să murim, dar sîntem repetenţi la capitolul memoriei”, a  mai spus Teo Chiriac.

În acelaşi timp, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Valeriu Matei a accentuat că a-l omagia pe Eminescu înseamnă a omagia limba română,  spiritualitatea noastră.  

În continuare, actorul Alexandru Pleşca  a prezentat un recital de versuri,  el fiind urmat de mulţi alţi îndrăgostiţi de creaţia eminesciană, care  i-au adus în această zi un omagiu poetului-nepereche. În context, Viny Laury Obosso Ensombe,  originar din Congo, student la Universitatea Liberă Internațională din Moldova,  a  menţionat că Mihai Eminescu este un poet romantic, care a iubit natura şi viaţa.

Evenimentele  dedicate  comemorării poetului Mihai Eminescu la 128 de ani de la trecerea sa în eternitate vor culmina cu un concert festiv, organizat de ICR Chişinău în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, care va avea loc la ora 18.00, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”. Concertul va fi susţinut de Filarmonic Proactive Orchestra, sub bagheta dirijorului Mihai Agafiţa şi soliştii: Tatiana Costiuc (soprano), Viorica Agafiţa (vioară) şi Marin Gheras (nai).

Mihai Eminescu, considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoşani, România. S-a stins din viaţă pe 15 iunie 1889 la Bucureşti.  A fost înmormîntat la cimitirul Bellu din Bucureşti. La 28 octombrie 1948, Mihai Eminescu  a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17004569

img17004569

img17004569

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!