ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasadorii UE au aprobat acordul privind asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova

13:48 | 15.06.2017 Categorie: Economic

Chişinău, 15 iun. /MOLDPRES/. Ambasadorii UE au aprobat astăzi acordul încheiat cu Parlamentul European privind asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova, potrivit unui comunicat al Consiliului Europei, informează MOLDPRES.

Acordul încheiat la 6 iunie 2017, în urma negocierilor dintre președinții și reprezentanții Parlamentului European, prevede o asistență financiară din partea UE în valoare de aproximativ 100 milioane euro. Din această sumă, 60 milioane euro se oferă în calitate de împrumuturi, iar 40 milioane sub formă de granturi. Aceste sume vin în calitate de completare la resursele oferite de FMI și alte instituții multilaterale, se precizează în comunicat.

Potrivit acestuia, asistența financiară are ca scop susținerea stabilizării economice a Moldovei și a agendei de reforme structurale și va ajuta țara să-și acopere necesitățile de finanțare externă pentru perioada 2017-2018.

Asistența din partea UE va constitui obiectul unui memorandum de înțelegere care va include condițiile concrete și specifice, care urmează să fie discutate de Republica Moldova și Comisia Europeană.

Parlamentul, Consiliul și Comisia Europeană au convenit asupra unei declarații comune privind modificarea sistemului electoral în R. Moldova. Declarația subliniază că respectarea mecanismelor democratice eficiente, inclusiv a unui sistem parlamentar multipartid și a statului de drept, precum și garanția respectării drepturilor omului reprezintă o precondiție pentru primirea asistenței.

Obiectivele specificate în decizie prevăd de asemenea eficiența, transparența și responsabilitatea gestionării finanțelor publice, prevenirea eficientă a corupției și a spălării banilor, precum și guvernarea și supravegherea sectorului financiar.

Comisia Europeană și Serviciul European de Asistență Externă vor monitoriza regulat îndeplinirea acestor precondiții și obiective.

Parlamentul și Consiliul European urmează să fie invitat să adopte decizia fără alte discuții suplimentare, se mai spune în comunicatul oficial. 

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)