ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Două proiecte sociale în sudul ţării au fost finalizate în cadrul Programului SARD

16:21 | 15.06.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 15 iun. /MOLDPRES/.  Un turn de apă a fost inaugurat astăzi în satul Bugeac, raionul Comrat. Acesta face parte din Programul Uniunii Europene “Susţinerea agriculturii şi dezvoltării rurale în UTA Gagauz-Yeri şi Taraclia” (SARD), implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), comunică MOLDPRES.

În urma realizării acestui proiect, peste 1700 de locuitori din satul Bugeac vor obţine acces la surse sigure de apă potabilă şi vor avea un nou sistem de alimentare, operaţional 24 de ore.

“Un an în urmă a fost lansat Programul SARD şi deja putem vorbi de rezultate palpabile. Ajutorul UE se face resimţit în multe localităţi din autonomie, indiferent  de mărime şi numărul de locuitori. Mai ales este o bucurie că sînt soluţionate probleme ce ţin de asigurarea cu apă, care rămîne un indiciu important al calităţii vieţii”, a menţionat la ceremonia de inaugurare başcanul Irina Vlah.

“Noi susţinem, oferim suport financiar, tehnic, însă fără autorităţile locale, sprijinul comunităţilor ar fi imposibil de realizat asemenea proiecte. Vom continua ceea ce am început pentru că meritaţi cele mai bune condiţii de trai”, a subliniat Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE în R. Moldova.

La rîndul său, Dafina Gercheva, coordonator-rezident ONU, reprezentant permanent PNUD în R. Moldova, a accentuat că problema alimentării cu apă rămîne stringentă pentru omenire şi orice realizare în acest sens este un succes. “Circa 700 de milioane de oameni de pe planetă nu au acces la apă potabilă, aproape 40% din populaţia R. Moldova nu este asigurată cu apă de calitate, de aceea proiectul de la Bugeac este unul mic, dar important. Avem încrederea că vom reuşi mai multe, iar oamenii nu vor trebui să-şi părăsească ţara şi vor avea un trai decent acasă”, a punctat Gercheva.

Tot  astăzi, oficialii UE şi ONU au participat şi la lansarea grădiniţei din satul Cealîc, raionul Taraclia. Instituţia a fost renovată şi amenajată de asemenea în cadrul Programului SARD şi va găzdui aproape 50 de copii care vor benefica de condiţii europene.

Proiectul „Susţinerea agriculturii şi dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia şi Taraclia”  va fi implementat în perioada 2016-2018 de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, cu asistenţa financiară a Uniunii Europene. Bugetul proiectului este de 6,5 milioane de euro.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)   

img17004574

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!