ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comitetul Național pentru Facilitarea Comerțului a fost lansat la Chișinău

16:02 | 16.06.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 16 iun. /MOLDPRES/. Prima ședință a Comitetului Național pentru Facilitarea Comerțului în cadrul Consiliului Economic pe lîngă prim-ministru a avut loc astăzi, cu participarea reprezentanților organizațiilor internaționale, ambasadelor acreditate la Chișinău, precum și a reprezentaților mediului de afaceri și ai instituțiilor guvernamentale și naționale, informează MOLDPRES.

Noua autoritate va facilita atît coordonarea internă, cît și punerea în aplicare a prevederilor Acordului TFA, care prevede simplificarea comerțului regional și internațional, prin reducerea barierelor administrative, tarifare și netarifare, simplificarea formalităților vamale, a declarat vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei.

Acordul privind Facilitarea Comerțului este primul document de acest tip din istoria Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și conține măsuri de natură să îmbunătățească circulația transfrontalieră a bunurilor prin îmbunătățirea transparenței și raționalizarea procedurilor vamale. Potrivit estimărilor experților OMC, implementarea Acordului de către toate țările membre OMC va genera reducerea cheltuielilor aferente comerțului și va crește comerțul și PIB-ul global.

Vicepremierul a menționat că se așteaptă că odată cu lansarea Comitetului se va îmbunătăți calitatea în domeniul infrastructurii naționale, pe dimensiunea vamală, fitosanitară, iar pe de altă parte că vor fi implementate cele mai bune practici internaționale în domeniul comerțului, iar partenerii de dezvoltare vor acorda suport tehnic prin instruiri în domeniu.

Planul Național de Acțiuni pentru Facilitare a Comerțului are 55 de capitole, care includ 155 de acțiuni, cum ar fi simplificarea procedurilor vamale, informațiile disponibile prin Internet și altele, a precizat Mihaela Gorban, șefa  Direcției generale cooperare economică internațională din cadrul Ministerului Economiei. Ea a precizat că membri ai Comitetului Național de Facilitare a Comerțului sînt reprezentanții mediului de afaceri, asociațiilor de business, comunității științifice, organizațiilor internaționale active în domeniul reformelor mediului de afaceri şi a instituțiilor statului. Una din sarcinile Comitetului este facilitarea cooperării dintre sectorul public și mediul de afaceri, pentru implementarea procedurilor de simplificare a comerțului.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază) 

img17004609

img17004609

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!