ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Două secții din cadrul Institutului Mamei şi Copilului au fost renovate cu suportul României

18:23 | 16.06.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 16 iun. /MOLDPRES/. Secțiile Urologie Pediatrică și Ginecologie Infantilă din cadrul Institutului Mamei şi Copilului au fost inaugurate astăzi cu suportul financiar al Guvernului României, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat ministrul Sănătății, Ruxandra Glavan, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, directorul general al Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun, precum și reprezentanți ai corpului medical.

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a declarat în cadrul inaugurării că „renovarea acestor secții reprezintă o realizare foarte importantă, întrucît condițiile spitalicești din această instituție medicală erau foarte proaste. Acum secțiile corespund tuturor standardelor naționale și internaționale, astfel vom putea oferi servicii medicale de calitate. Mulțumim Guvernul României pentru suportul oferit”, a spus Glavan.

La rîndul său, ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, a specificat că lucrările finanțate de Guvernul României fac parte din proiectul de renovare, reabilitare și dotare cu echipamente a maternității și departamentului pediatrie din cadrul Institutului Mamei și Copilului. „Întregul proiect prevede granturi de 2,5 milioane de euro. Acesta a fost inițiat la începutul anului 2015 și urmează a fi finalizat în a doua jumătate a acestui an”, a afirmat Ioniță.

Directorul general al Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun, a menționat că reparația ambelor secții a început în luna august 2016, iar suma totală a investiției este de peste 4,4 milioane de lei. „Urmează să fie procurat aparatajul modern, astfel, sîntem siguri că și calitatea serviciilor medicale va crește”, a remarcat Sergiu Gladun.

Anual în cadrul Secției Urologie Pediatrică sînt internați circa 1400 de copii cu malformații reno-urinare și afecțiuni dobîndite și sînt efectuate circa o mie de intervenții chirurgicale de specialitate. Totodată, secția Ginecologie Infantilă funcționează din 1985, fiind singura de acest fel în R. Moldova. În prezent, secția beneficiază de 20 de paturi, iar anual în cadrul acesteia sînt tratați aproximativ 700-800 de pacienți, cu vîrstele de pînă la 18 ani.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img17004623

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!