ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia de la Veneția a evaluat critic modificarea sistemului electoral din R. Moldova

19:02 | 16.06.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 16 iun. /MOLDPRES/. Comisia de la Veneția a adoptat astăzi avize care evaluează critic proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral al Republicii Moldova și proiectul de modificare a Constituției ce vizează sporirea împuternicirilor prezidențiale, informează MOLDPRES.

Un comunicat de presă al Comisiei de la Veneția precizează că reforma sistemului electoral a fost propusă și prezentată spre avizare de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a participat la sesiunea plenară de astăzi pentru un schimb de opinii înainte de adoptarea unui aviz comun de către Comisie.

„În urma unor consultări publice ample cu toate părțile interesate, avizul comun a concluzionat că reforma propusă nu poate fi considerată ca fiind susținută prin consens larg. Se ridică „probleme semnificative”, inclusiv riscul ca deputații, aleși pe circumscripții, ar putea fi influențați de interesele de afaceri”, se arată în comunicatul Comisiei de la Veneția.

Totodată, în conformitate cu avizul comun, „responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a stabili circumscripţii cu mandat unic pentru componența majoritară se bazează pe criterii vagi, care prezintă un risc de influenţă politică asupra acestui aspect al activităţii CEC”, se notează în comunicatul instituției.

Alte motive de îngrijorare reprezintă lipsa criteriilor stabilite clar pentru crearea circumscripțiilor în regiunea transnistreană și pentru cetățenii din străinătate.

De asemenea, Comisia de la Veneția a avizat critic proiectul președintelui Igor Dodon de modificare a art. 85 din Constituție ce vizează sporirea împuternicirilor șefului statului în privința dizolvării Parlamentului. În avizul instituției se menționează că ”aceasta ar putea oferi președintelui o putere executivă excesivă de a utiliza dizolvarea Legislativului drept un instrument de „politică de partid” în cadrul regimului parlamentar actual”.

Ambele avize adoptate de Comisia de la Veneţia urmează a fi publicate pînă luni, 19 iunie.

Președintele democraților, Vlad Plahotniuc, a menționat anterior că deputații vor ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția privind modificarea sistemului electoral și vor fi operate modificări la proiectul de lege respectiv, pentru ca acesta să corespundă rigorilor internaționale.

Legislativul a adoptat în primă lectură două proiecte de modificare a sistemului electoral - propunerea Partidului Democrat cu privire la introducerea votului uninominal și cea a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova privind votul mixt. După consultări, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a decis comasarea proiectelor pentru lectura a doua.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img17004626

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!