ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actriţa Ninela Caranfil îşi sărbătoreşte cea de-a 70-a aniversare

09:08 | 17.06.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 iun. /MOLDPRES/. Actriţa de teatru şi film Ninela Caranfil,  Artistă a Poporului, îşi sărbătoreşte astăzi cea de-a 70-a aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut la 17 iunie 1947 în Satu Nou, raionul Cimişlia. În 1969 a absolvit Institutul de Artă Teatrală „Anatoli Lunacearski” din Moscova şi tot din acel an este angajată la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. În anii 1999-2001 a deţinut funcţia de viceministru al Culturii.

În peste patru decenii de teatru, Ninela Caranfil a realizat zeci de roluri comice, dramatice şi tragice: Elena în „Pomul vieţii” de D. Matcovschi, Vera în „Abecedarul” de acelaşi autor, Ziţa în „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, Hanuma în „Hanuma” de G. Ţagareli, Ursula în „Un veac de singurătate” de Gabriel Garcia Marquez, Maria Vasilievna în „Unchiul Vania” de A. Cehov ş.a.

Ninela Caranfil este autoarea volumelor „Tăcerea de pînă la cuvînt” (2009) şi „Neobişnuita forţă a scenei” (2010). O nouă carte de eseuri şi tablete este în curs de apariţie. A realizat şase CD-uri şi mai multe roluri în spectacole radiofonice.

De asemenea, actriţa a înregistrat realizări şi în cinematografie: „Calul, pușca şi nevasta” şi „Făt Frumos” de V. Ioviţă,  „Lebede pe lac” de V. Pascaru, „Totul ar fi putut fi altfel” de V. Jereghi, „Adolescenta” de I. Scutelnic, „Un mic serviciu” de B. Conunov etc.

În 1999 a fost distinsă cu Ordinul „Gloria Muncii”, iar în 2011 i s-a conferit titlul onorific „Artistă a Poporului”.  Ninela Caranfil este laureată a mai multor premii. Actriţa a fost distinsă cu premiul UNITEM  pentru cel mai bun rol feminin în spectacolul „Zăpezile de altă dată”, în regia lui Emil Gaju, şi „Povestea unei nebunii obişnuite”, în regia lui Sandu Cozub. A luat Marele Premiu la festivalul „Lucian Blaga” în România şi Premiul Festivalului Internaţional „Mihai Eminescu în lume”.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17004628

img17004628

img17004628

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!