ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autorităţile de la Chişinău vor implementa recomandările Comisiei de la Veneția privind modificarea sistemului electoral

13:32 | 17.06.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 17 iun. /MOLDPRES/. Comisia de la Veneţia a stabilit mai multe recomandări tehnico-juridice privind modificarea sistemului electoral, iar autorităţile de la Chişinău şi-au luat angajamentul să le implementeze în totalitate. Declaraţia a fost făcută astăzi de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unei conferințe de presă, informează MOLDPRES.

Potrivit speakerului, recomandările oferite de experţii Comisiei de la Veneţia vizează formarea circumscripţiilor electorale, votul în diasporă şi votul în regiunea transnistreană. „Sînt prevăzute mai multe recomandări tehnice şi juridice. Ne-am asumat angajamentul să le implementăm. Aceste recomandări prevăd formarea circumscripţiilor electorale în străinătate, votul în diasporă şi votul în regiunea transnistreană, reprezentarea în Legislativ a cetățenilor din diasporă și regiunea transnistreană, promovarea femeilor în politică, mecanismele privind stabilirea pragului electoral și finanțarea campaniilor electorale", a declarat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a specificat că membrii Comisiei de la Veneţia au reiterat că „modificarea sistemului electoral este dreptul și alegerea suverană a Republicii Moldova". „Comisia de la Veneţia a menţionat că dacă nu există un consens larg, nu ar recomanda acum schimbarea sistemului electoral. Totodată, în societatea noastră niciodată nu există un consens larg și dacă vom ține cont de asta, nu vom face nici o reformă, de aceea ne bazăm pe dorința majorității cetățenilor. În prezent, peste 60% din cetățeni își doresc schimbarea sistemului electoral, la fel ca și majoritatea parlamentară, societatea civilă și partidele extraparlamentare. După primirea analizei finale, urmează din nou dezbateri largi, vom face ajustările necesare pentru votul în lectura a doua. Este posibil ca proiectul să fie votat pînă la sfîrșitul lunii iulie curent. După modificarea sistemului electoral, vom expedia deja legea votată, ca aceasta să fie încă o dată examinată", a spus Candu.

Comisia de la Veneția a adoptat ieri avize care evaluează critic proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral al Republicii Moldova și proiectul de modificare a Constituției ce vizează sporirea împuternicirilor prezidențiale. Astfel, experții au notat că prin modificarea sistemului electoral se ridică „probleme semnificative”, inclusiv riscul ca deputații, aleși pe circumscripții, ar putea fi influențați de interesele de afaceri”. Alte motive de îngrijorare reprezintă lipsa criteriilor stabilite clar pentru crearea circumscripțiilor în regiunea transnistreană și pentru cetățenii din străinătate.

Legislativul a adoptat în primă lectură două proiecte de modificare a sistemului electoral - propunerea Partidului Democrat cu privire la introducerea votului uninominal și cea a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova privind votul mixt. După consultări, Comisia juridică, numiri și imunități a decis comasarea proiectelor pentru lectura a doua, de bază fiind proiectul de lege privind votul mixt.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img17004638

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!