ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful Catedrei Militare și un profesor de la o universitate din Cahul au fost reținuți pentru corupție

15:41 | 19.06.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 19 iun. /MOLDPRES/. Șeful Catedrei Militare de pe lîngă Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul și un profesor de la aceeași catedră au fost reținuți astăzi de ofițerii și procurorii anticorupție pentru corupere pasivă și abuz de serviciu, informează MOLDPRES.

Serviciul de presă al Centrului Național Anticorupție a precizat că bănuiții ar fi pus la cale o schemă de eliberare a adeverințelor militare în lipsa frecventării de către studenți a cursurilor de instruire. Astfel, cei doi suspecți ar fi extorcat și primit sistematic bani de la cursanți pentru a le asigura obținerea certificatelor de absolvire a catedrei cu acordarea gradelor militare și depunerea jurămîntului, în timp ce aceștia nu se prezentau la orele de curs și la examene sau se aflau peste hotarele țării. În baza adeverințelor de absolvire, studenții puteau primi livrete militare pentru a accede ulterior în funcții cu statut special militar. 

În cadrul investigațiilor, a fost efectuată o livrare de control de 100 de euro, iar după primirea banilor și eliberarea unui certificat promis, șeful Catedrei și profesorul au fost recunoscuți în calitate de bănuiți și reținuți pentru 72 de ore.

Pe acest caz, a fost inițiată o cauză penală pentru corupere pasivă și abuz de serviciu. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă pînă la 10 ani de închisoare, cu amendă de 400 mii lei.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!