ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Călărași a fost deschis un nou Incubator de Afaceri

17:19 | 19.06.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 19 iun. /MOLDPRES/. Cel de-al 10-lea Incubator de afaceri, construit cu susținerea Uniunii Europene, a fost lansat astăzi la Călărași, informează MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Ministerului Economiei.

Incubatorul de afaceri din Călărași are o suprafață totală de aproximativ 2000 m2. Aici vor fi găzduite 20-26 companii, care ar putea crea cel puţin 60 locuri de muncă. La moment deja 15 companii au statut de rezident al incubatorului, dintre care cinci vor activa în domeniul producerii (ferestre și uși termopan, confecții din metal forjat, textile cu ornamente brodate, haine pentru copii), iar 10 companii prestează servicii (contabilitate și consultanță în afaceri, imobiliare, Call-centru, design și tipar, curierat, cosmetologice, deservire socială).   

Prezent la eveniment, viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a menționat că Incubatoarele de afaceri reprezintă o școală a business-ului, care trebuie extinsă și în alte raioane ale Republicii Moldova. ”Implementarea proiectului privind crearea incubatoarelor de afaceri, susținut de partenerii noștri din UE, ne-a permis nu doar să susținem antreprenorii din mai multe localități ale țării, dar să diversificăm sferele de activitate a acestora, să creăm condiții de instruire și dezvoltare pentru tinerii antreprenori, să le oferim posibilitatea de a deveni mai competitivi atît pe piața internă, cît și cea externă. Ministerul Economiei susține și în continuare rețeaua incubatoarelor de afaceri, inclusiv prin lărgirea geografică a acestora și în alte raioane ale ţării”, a specificat  Octavian Calmîc. 

În context, Aneil Singh, reprezentantul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că proiectul incubatoarelor de afaceri s-a dovedit a fi unul reușit pentru Republica Moldova, deoarece a contribuit la lansarea mai multor afaceri în diferite sectoare ale economiei naționale, a creat locuri de muncă, a lansat noi servicii și produse pe piața autohtonă. ”Sînt sigur că Incubatorul de afaceri de la Călărași va fi o platformă nu doar pentru inițierea și lansarea unor noi întreprinderi, dar și o punte în procesul de dezvoltare economică a raionului și Republicii Moldova, în ansamblu”, a accentuat oficialul european. 

La rîndul ei, Iulia Iabanji, directorul general al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), a specificat că proiectul de realizare a Incubatorului de Afaceri de la Călărași se estimează la 8,5 milioane de lei, dintre care circa 850 mii de lei, este contribuția Consiliului raional. 

Începînd cu anul 2009, cu sprijinul Uniunii Europene și Guvernului Norvegiei, ODIMM în parteneriat Ministerul Economiei și reprezentanții autorităților publice locale au creat Rețeaua de Incubatoare de afaceri pe întreg teritoriul Republicii Moldova. La moment, asemenea incubatoare activează în raioanele Ștefan Vodă, Leova, Rezina, Sîngerei, Ceadîr-Lunga, Nisporeni, Cimișlia, satul Coşniţa, raionul Dubăsari (construite cu suportul UE) și Soroca (realizat cu sprijinul Norvegiei). Acest incubatoare au găzduit 289 de companii, dintre care 144, au absolvit cu succes perioada de incubare. Prin intermediul Incubatoarelor de afaceri au fost create 950 de locuri de muncă. În perioada imediat următoare va fi lansat un nou Incubator de Afaceri în municipiul Cahul. 

(Reporter A. Mardare, editor L. Alcază)

img17004681

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!