ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Andrei Galbur a participat la reuniunea miniştrilor de Externe ai Parteneriatului Estic

08:48 | 20.06.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 iun. /MOLDPRES/. Vicepremierul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene a participat ieri, la Luxemburg, la ce-a de-a opta reuniune a miniştrilor Afacerilor Externe ai Parteneriatului Estic (PaE), condusă de Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, şi Comisarul European pentru politica de vecinătate şi negocierile de extindere, Johannes Hahn, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

Discuţiile s-au axat pe oportunităţile de intensificare a cooperării în cadrul Parteneriatului în contextul Summit-ului PaE, care va avea loc la 24 noiembrie 2017, la Bruxelles. De asemenea, o atenţie deosebită a fost acordată examinării propunerilor revizuite ale Comisiei Europene şi Serviciului European de Acţiune Externă, din iunie curent, cu privire la priorităţile şi obiectivele-cheie care urmează a fi realizate în cadrul Parteneriatului Estic, pe parcursul acestui an şi pînă în 2020.

În discursul său, ministrul Andrei Galbur s-a referit la necesitatea promovării rezultatelor tangibile pentru populație, valorificarea instrumentelor Parteneriatului în scopul realizării reformelor, precum și la setarea unor obiective strategice de cooperare.

La reuniune, a fost exprimat sprijinul pentru o serie de proiecte concrete în cadrul Parteneriatului Estic precum extinderea rețelelor și dezvoltarea infrastructurii de transport (TEN-T), examinarea opțiunilor de reducere a tarifelor la roaming, consolidarea eficienței energetice, extinderea posibilităților de finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii.

Ministrul Andrei Galbur a informat despre reformele aflate în derulare în Republica Moldova şi a menţionat interesul ţării noastre de a aprofunda cooperarea pe dimensiunile securitate și comunicare strategică.

Referindu-se la perspectivele de lungă durată ale Parteneriatului Estic, șeful diplomației moldovene a accentuat că Declarația finală a Summit-ului ar trebui să reprezinte un document vizionar care va stabili priorități nu doar pentru cooperarea sectorială, ci și în sfera dialogului politic.

img17004692

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!