ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe instituţii din raionul Ungheni au trecut la energia pe biomasă

11:39 | 20.06.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 20 iun. /MOLDPRES/. Consiliul raional Ungheni a semnat un contract de parteneriat public-privat cu o companie care va livra instituţiilor publice beneficiare energie verde la preţul de 750 de lei pentru o gigacalorie. În acest scop administraţia raionului a primit un grant de 2,1 mln de lei, alocat din fondurile Proiectului “Energie şi biomasă”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), transmite MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat  făcut public astăzi de PNUD, şapte şcoli şi grădiniţe din raionul Ungheni au renunţat deja la energia pe gaze şi cărbune în favoarea celei pe biomasă. “Ungheni este cel de-al doilea raion, după Leova, care a lansat serviciile de parteneriat public-privat în furnizarea energiei termice din biomasă, cu suportul Proiectului „Energie şi biomasă”.  Agentul economic a preluat în gestiune 5 centrale termice pe biomasă instalate cu sprijinul financiar al UE şi a construit două sisteme noi de încălzire”, se indică  în comunicatul PNUD.

„Putem vorbi despre primele rezultate pozitive obţinute în urma acestui parteneriat. În încăperile instituţiilor beneficiare avem temperaturi  care corespund standardelor sanitare, iar managerii plătesc doar costul unei gigacalorii care este în jumătate mai ieftin faţă de tariful la gaze, fiind scutiţi de grija achiziționării biocombustibilului, a angajării operatorilor sau a întreținerii corecte a centralelor termice”, a afirmat Ludmila Guzun, preşedintele raionul Ungheni.

Centralele termice se vor afla în gestiunea agentului economic pe o perioadă de 10 ani, timp în care autoritățile locale vor plăti un tarif avantajos. Ulterior, acestea vor deveni proprietate a Consiliului raional Ungheni.

 „Energie şi biomasă” (etapa a II-a) este un proiect de trei ani realizat în perioada 2015-2017. Programul  are un buget de 9,4 mln de euro. Acesta continuă prima etapă, implementată în 2011-2014, cu un buget de 14,5 mln de euro, oferiţi de Uniunea Europeană şi PNUD.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img17004702

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!