ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Muzicieni din patru ţări participă la Festivalul Internaţional „Nopţile pianistice din Moldova - Marea Neagră”

10:06 | 21.06.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Dirijori şi instrumentişti din Republica Moldova, Franţa, Germania şi România vor evolua în cadrul celei de-a XV-a ediţii a Festivalului Internaţional de pian și orchestră „Nopţile pianistice din Moldova - Marea Neagră”, care se va desfăşura la Chişinău şi Tiraspol, începînd de astăzi pînă pe 6 iulie, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, evenimentul va îngloba cinci concerte excepționale, care vor fi susţinute atît la Chișinău, în incinta Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” și la Muzeul Național de Artă al Moldovei, cît și la Tiraspol.

Festivalul își va lua startul cu un concert de muzică franceză, care va avea loc astăzi, începînd cu ora 19.00, în Sala Mare a Filarmonicii Naţionale. Pe scenă va evolua Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţională, dirijată de cunoscutul dirijor din Franța, Misha Katz. Armonia muzicii franceze va fi transmisă prin acordurile pianistului parizian Michel Dalberto.

Sîmbătă, 24 iunie, la ora 19.00, Muzeul Național de Artă al Moldovei va găzdui cea de-a doua seară a artei muzicale clasice. Concertul de muzică de cameră va fi oferit melomanilor de Quartetul de corzi al Sălii cu Orgă și de pianista Angela Socolov, violoncelistul Cristian Florea și pianistul Nima Sarkechik, originar din Franța.

Muzicianul Cristian Florea va reveni în fața spectatorilor în seara de 27 iunie, ora 19.00, pe scena Filarmonicii Naționale, de această dată în calitate de dirijor al Orchestrei Naționale de Cameră a Republicii Moldova. Alături de el vor evolua alte nume notorii de pe arena muzicii clasice internaționale: Nima Sarkechik, Claudia Peres (Mexic-Franța), precum și pianista din R. Moldova, Nadejda Erhan.

În data de 30 iunie, ora 19.00, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale va evolua sub bagheta dirijorului Valentin Doni, Maestru în Artă, și-i va acompania pe soliștii Robert Neumann (Moldova/Germania), Michel și Nicolas Bourdoncle (Franța).

Ediţia curentă a festivalului se va încheia pe 6 iulie, la Tiraspol, cu un concert susţinut de Orchestra Simfonică din acest oraş şi pianiştii Michel și Nicolas Bourdoncle (Franţa) Stanislav Jar (R. Moldova).

Festivalul Internațional „Nopțile pianistice din Moldova – Marea Neagră” a fost inițiat în anul 2003 de către Alianța Franceză din Moldova și Ambasada Franței în Republica Moldova. Cea de-a XV-a ediţie a festivalului este dedicată aniversării a 25-a a Alianței Franceze din Moldova.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17004729

img17004729

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!