ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului vor fi instruiți în domeniul planificării familiei

10:54 | 21.06.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova vor fi instruiți în domeniul planificării familiei, drepturilor sexuale și reproductive. Inițiativa a fost lansată astăzi în cadrul unei conferințe de presă, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Sănătății, Fondul ONU pentru Populație, Ambasada Suediei și Oficiul Ambasadei Olandei la Chișinău.

În cadrul conferinței de lansare, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, a menționat că R. Moldova se confruntă cu o situație demografică complicată, în special din cauza ratei scăzute a fertilității, ratei majore a îmbătrînirii populației, speranței scăzute de viață și mortalității înalte, iar aceste instruiri vin spre îmbunătățirea situației prin implementarea politicilor necesare în domeniu.

„Schimbările socio-economice influențează semnificativ familiile și duc la scăderea numerică a populației. Totuși, ne dorim o îmbătrînire activă a populației, o creștere a oportunităților de muncă și servicii publice de calitate. În acest sens, avem nevoie de politici relevante în domeniu, bazate pe promovarea drepturilor omului, a egalității între femei și bărbați”, a afirmat Grigoraș.

La rîndul său, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a specificat că în prezent se află în derulare reforma serviciului perinatal, precum și activitatea cabinetelor de planificare a familialei și a sarcinii, fapt care a contribuit la micșorarea ratei avorturilor. „În 2005 se atesta un număr de peste 16 mii de avorturi, iar în anul 2016, numărul acestora este de peste 12 mii. Totodată, datorită acțiunilor promovate a crescut și rata gravidelor luate la evidență. La fel, s-a reușit crearea a 40 de centre prietenoase tinerilor, unde peste 100 mii de tineri au beneficiat de asistență medicală și psihologică. De asemenea, începînd cu acest an s-a reușit implementarea unei inițiative, care prevede că tinerii asigurați vor beneficia de o procedură de fertilizare in vitro. Ne propunem în continuare promovarea modului sănătos de viață, prevenirea maladiilor, a consumului de alcool, narcomaniei și a obezității”, a spus Glavan.

Totodată, cei doi oficiali au mulțumit partenerilor externi pentru suportul acordat în promovarea politicilor în asigurarea drepturilor de sănătate reproductivă.

În cadrul lansării inițiativei, oficialii europeni au remarcat că „instruirile reprezentanților Guvernului și ai Parlamentului vor aduce rezultate frumoase în asigurarea drepturilor femeilor și bărbaților, în special în planificarea familiei”.

Acțiunile se desfășoară în cadrul campaniei #EaDecide, inițiată în 45 de țări, printre care și Republica Moldova. Inițiativa prevede responsabilizarea sexuală, promovarea drepturilor femeilor, a măsurilor de programe, politici și servicii pentru asigurarea acestor drepturi.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!