ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Creditele noi acordate de bănci în lei moldovenești continuă să se ieftinească

13:40 | 21.06.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Tendinţa de scădere a ratei dobînzilor la creditele în lei moldovenești se menţine al doilea an consecutiv și a coborît la 10.41 la sută în luna mai, față de 15.23 la sută în perioada similară a anului precedent, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, informează MOLDPRES.

Creditele noi acordate de bănci în monedă națională continuă să se ieftinească, în luna mai rata medie ponderată a dobînzii a scăzut cu 0.22 puncte procentuale comparativ cu luna aprilie. În volumul creditelor noi acordate, diferența între ratele dobînzii la creditele în lei și cele în valută s-a diminuat de circa două ori. Există premisele ca această evoluţie să continue, dacă fundamentele economice se păstrează, apreciază experții.

Potrivit datelor BNM, creditele acordate pe termene de la 2 pînă la 5 ani au fost cele mai atractive și s-a ridicat la o pondere de 43.93 la sută din volumul total al creditelor în monedă naţională. Dobînda la împrumuturile pe termen de la 2 la 5 ani a coborît, după o perioadă lungă, sub 10 la sută, la o rată medie de 9.99 la sută.

Persoanelor juridice le-a revenit o pondere majoră de 62.23 la sută din volumul total al creditelor noi acordate în moneda naţională, cu o rată medie de 10.68 la sută. În același timp, persoanele fizice au contractat credite în moneda națională la o rată medie de 9.97 la sută.

Rata medie ponderată a dobînzii la creditele noi acordate în valută a constituit, în luna mai, 5.10 la sută, fiind cu 1.13 puncte procentuale inferioară celei din perioada similară a anului precedent. Cele mai solicitate credite în valută au fost creditele pe termene de la 2 pînă la 5 ani (46.34 la sută din totalul creditelor în valută), fiind acordate cu o rată medie a dobînzii de 5.32 la sută.

În luna mai, rata medie ponderată la depozitele la termen atrase în moneda naţională a fost de 5.31 la sută, în scădere cu 7.17 puncte procentuale faţă de mai 2016. Marja bancară (diferența între dobînda la credite și depozite) la operaţiunile în moneda naţională a constituit 5.10 puncte procentuale, micșorîndu-se cu 0.18 puncte procentuale faţă de luna precedentă.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17004744

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!