ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Donald Tusk afirmă că Europa a trecut într-o nouă etapă depășind sentimentul anti-UE

15:16 | 21.06.2017 Categorie: Externe

Bruxelles, 21 iun. /MOLDPRES/. Europa trece încet într-o nouă etapă în condițiile în care un val de mișcări anti-Uniunea Europeană dispar, a declarat președintele Consiliului European Donald Tusk într-o scrisoare adresată liderilor europeni, publicată înainte de un summit UE de două zile care începe joi, relatează Reuters, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Unele țări europene, printre care Austria, Olanda, Franța și Italia, au înregistrat o creștere accentuată a popularității partidelor eurosceptice și deseori antiimigrație, însă în ultimele luni aceste formațiuni au suferit înfrîngeri decisive în alegeri.

Donald Tusk a declarat că blocul comunitar a început să fie din nou perceput ca o soluție, mai degrabă decît o problemă, și recentele dificultăți pe care le-a întîmpinat i-au servit pentru a-l întări.

„Putem spune că ne vom întîlni într-un alt context politic față de cel de acum cîteva luni, atunci cînd forțele anti-UE erau în creștere”, a scris Tusk.

„Evoluțiile actuale de pe continent par să indice că trecem încet într-o nouă etapă. În multe dintre țările noastre, partidele politice care și-au construit poziția pe sentimentele anti-UE încep să piardă teren”, a spus el.

„Sîntem martorii revenirii UE ca o soluție, nu ca o problemă. Paradoxal, provocările dificile cu care ne-am confruntat în ultimele luni ne-au făcut mai uniți ca înainte”, a mai spus Tusk.

În afară de Brexit, Uniunea Europeană se confruntă de asemenea cu o provocare majoră reprezentată de imigrație care, deși combătută, încă alimentează sentimentul antieuropean. Unii acuză UE că nu a acționat suficient de repede pentru a opri fluxul de migranți care sosesc din Orientul Mijlociu și Africa.

O serie de atacuri ale militanților islamiști în Marea Britanie, Franța, Suedia, Germania și Belgia, în care sute de persoane au fost ucise, au sporit îngrijorările existente.

Pentru a stopa fluxurile de migranți, Donald Tusk a afirmat că UE ar trebui să ofere mai mulți bani în sprijinul Gărzii de Coastă libiene pentru a opri traficul de migranți pe mare.

El a afirmat că deși UE nu poate înlocui guvernele în lupta împotriva militanților, blocul comunitar ar putea face însă presiuni asupra companiilor de internet pentru a acționa împotriva „conținutului prin care sînt răspîndite materiale teroriste sau care incită la violență”.

Europa ar trebui de asemenea să pună bazele unor capacități comune de apărare pentru a îmbunătăți securitatea, a mai spus Tusk, care a cerut instrumente mai bune de apărare a comerțului UE împotriva concurenței neloiale și a „globalizării necontrolate”.

(Editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!