ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-au împlinit 100 de ani de la publicarea poemului „Limba noastră” de A. Mateevici

16:03 | 21.06.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Uniunea Scriitorilor din Moldova împreună cu Muzeul Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu” a organizat astăzi în capitală un eveniment dedicat poetului Alexei Mateevici şi prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la publicarea poemului „Limba noastră”, informează MOLDPRES.

Manifestările au început cu depuneri de flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt” din Chişinău, după care au urmat recitaluri poetice şi luări de cuvînt.

În alocuţiunea sa, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menţionat că „Limba noastră” este cel mai frumos poem despre limbă, scris la un înalt nivel estetic, pe care l-a lăsat poetul ca pe un testament pentru urmaşi. „Vom insista să promovăm împreună cu Ministerul Culturii ideea de a edita o medalie jubiliară şi de a declara anul 2018 – drept anul Mateevici, la 130 de ani de la naşterea sa”, a  subliniat  Arcadie Suceveanu.

La rîndul său, scriitorul Ion Găină, directorul Casei-muzeu „A. Mateevici” de la Zaim, Căuşeni, a prezentat o carte poştală cu poezia „Limba noastră” şi o ştampilă, editate cu ocazia acestei aniversări. „Mateevici este un sfînt al neamului nostru. Din păcate, din 1989, noi nu avem o ediţie nouă a poeziei „Limba noastră”. Avem în faţa lui Mateevici mari datorii. Trebuie să edităm volumul trei al operelor sale, să-i cinstim memoria aşa cum o merită din plin”, a accentuat Ion Găină.

În context, directorul Muzeului Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu”, Vasile Malaneţchi, a constatat că, aşa cum spunea părintele Vasile Ţepordei, autorul monografiei despre autorul „Limbii noastre”, „Mateevici a crescut ca un înger, a trăit ca un erou al culturii şi a murit ca un sfînt al naţiunii”.

Tot azi, la Uniunea Scriitorilor din Moldova a fost vernisată expoziţia „Doina dorurilor noastre”, dedicată acestui eveniment. Expoziţia cuprinde 58 de fotografii, dintre care 16 – inedite, 34 de cărţi şi reviste, goblenul consacrat poemului „Limba noastră”, realizat în 1988 de artistul plastic Andrei Negură la comanda Muzeului de Literatură şi alte exponate.

Alexei Mateevici s-a născut la 16 martie 1888 în Căinari, judeţul Tighina. A studiat la Şcoala Duhovnicească şi Seminarul Teologic din Chişinău şi la Academia Teologică din Kiev. Cele 12 strofe ale poeziei ”Limba noastră” au fost scrise pe 17 iunie 1917, la Chișinău, iar a doua zi autorul a citit-o la deschiderea unor cursuri de limbă română pentru învățătorii moldoveni. Pe 21 iunie, aceasta a fost publicată în ziarul ”Cuvânt moldovenesc”. Poetul s-a stins din viaţă la 13 august (stil vechi) 1917 în spitalul nr.1 din Chişinău şi a fost înmormîntat la Cimitirul Central din capitală. La 22 iulie 1995, deputații din Parlamentul R. Moldova au aprobat strofele 1, 2, 5, 8 și 12 ale poeziei „Limba noastră“ drept imn oficial al ţării noastre. Muzica îi aparține lui Alexandru Cristea. 

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17004750

img17004750

img17004750

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!