ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parteneriatele dintre Republica Moldova şi diasporă vor fi consolidate

16:09 | 21.06.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, şi șeful Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) în Moldova, Antonio Polosa, au semnat astăzi Acordul pentru implementarea proiectului „Consolidarea capacităților de dezvoltare a Moldovei prin crearea parteneriatelor dintre diasporă și țara de origine”, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Obiectivul general al proiectului este valorificarea impactului pozitiv al migrației asupra dezvoltării socio-economice a statului prin implicarea diasporei, datorită unui cadru îmbunătățit și sistemic al parteneriatelor dintre diasporă și țara de origine și datorită sprijinului consolidat al inițiativelor inovatoare care mizează să mențină identitatea națională și relațiile culturale ale comunităților diasporale în curs de constituire.

Scopul principal al Acordului este susținerea activităților centrelor educaționale din diasporă pentru păstrarea identității naționale, culturale și lingvistice, precum și atragerea profesioniștilor de calificare înaltă din diasporă în Grupurile de Excelență care vor contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin transferul de cunoștințe dobîndite în străinătate.

De asemenea, prezentul proiect vizează sporirea capacităților Guvernului de a interacționa și a susține inițiativele reprezentanților diasporei prin acţiuni transparente, progresive și incluzive.

Beneficiarii proiectului sînt instituțiile publice naționale și locale cu mandat în domeniul diasporei, asociațiile diasporei/migranților moldoveni și grupuri profesionale interesate.

Proiectul este finanţat din contul asistenței tehnice nerambursabile oferite de Fondul pentru dezvoltare internațională al OIM, în sumă de 200 000 USD. În cadrul Acordului, cu susținerea proiectului, au fost deja deschise în afara hotarelor Republicii Moldova zece Centre Educaționale pentru copiii din diasporă, care operează cu succes în șapte țări.

img17004751

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!