ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Recomandările Comisiei de la Veneția sînt examinate minuţios la Chişinău, susţine Pavel Filip

17:05 | 21.06.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Recomandările Comisiei de la Veneția sînt examinate minuţios la Chişinău, iar în curînd vor avea loc discuții largi cu partidele politice şi societatea civilă în cadrul cărora părerea experţilor europeni va fi pusă în discuţie. Afirmaţia a fost făcută astăzi, la Bruxelles, de către Premierul Pavel Filip în cadrul unei conferinţe comune cu Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, informează MOLDPRES.

Potrivit lui Filip, majoritatea recomandărilor Comisiei de la Veneția vor fi luate în considerare, pentru a fi respectate toate normele democratice și pentru a se evita orice tip de abuz în cadrul alegerilor. ”Am asigurat partenerii europeni că recomandările Comisiei sînt studiate şi luate în calcul pentru modificarea proiectului de schimbare a sistemului electoral, continuăm dezbaterile interne referitor la acest proiect. Vrem să găsim soluţii şi să fim în concordanţă cu opinia Comisiei de la Veneţia", a opinat Filip.

Şeful Executivului a solicitat să nu fie făcută o legătură directă între acordarea asistenței macrofinanciare și modificarea sistemului electoral, deoarece pentru acordarea acesteia Guvernul și Comisia Europeană au îndeplinit toate precondițiile stabilite de comun acord. Pavel Filip a spus că această asistență este foarte importantă pentru Republica Moldova, fiind dedicată strict implementării reformelor.

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, a specificat că în ultimul an Moldova a făcut progrese în mai multe domenii, iar dacă ritmul va fi menţinut ţara noastră se va apropia şi mai mult de UE. El a declarat că autorităţile de la Chişinău trebuie să respecte avizul Comisiei de la Veneţia în ceea ce priveşte schimbarea sistemului de vot şi orice reformă electorală necesită să fie adaptată contextului politic din ţară.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu) 

img17004752

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!