ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Comisarul european Johannes Hahn

20:33 | 21.06.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. În cadrul vizitei de lucru la Bruxelles, Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Johannes Hahn, Comisar pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Oficialii au discutat despre realizarea reformelor în Republica Moldova, precum şi aspectele care vizează proiectul de modificare a sistemului electoral. În urma întrevederii Pavel Filip şi Johannes Hahn au susţinut o conferinţă de presă comună.

Premierul Pavel Filip a declarat că, în ultimul an și jumătate, autorităţile Republicii Moldova au reușit să impună un ritm susținut al reformelor, prin implementarea Foii de Parcurs, agrearea Acordului cu FMI, asigurarea creșterii economice de peste 4% și menţinerea inflației la nivel minim. „Sîntem conștienți că mai sînt multe de făcut, dar avem determinarea ca, alături de partenerii europeni, să ducem la îndeplinire agenda de reforme pentru perioada 2017-2019”, a precizat Pavel Filip.

Referindu-se la reforma sistemului electoral, Premierul a declarat că recomandările Comisiei de la Veneţia sînt minuţios studiate şi vor fi luate în consideraţie în măsură maximă în procesul de ajustare a legii cu privire la modificarea sistemului electoral. Pavel Filip a accentuat că vor fi continuate interacţiunea cu experţii Comisiei de la Veneţia şi consultările largi cu privire la acest proiect de lege. 

Şeful Executivului s-a referit şi la chestiunea asistenţei financiare acordate ţării noastre de UE, pronunţîndu-se pentru tratarea separată a subiectelor care ţin strict de domeniul politic şi a chestiunilor care vizează asistenţa. „Opiniile divergente ale politicienilor din Republica Moldova cu privire la diverse aspecte politice actuale nu trebuie să afecteze procesul de reforme, implementarea Acordului de Asociere şi modernizarea ţării”, a subliniat șeful Cabinetului de miniștri.   

La rîndul său, Comisarul Hahn a încurajat autorităţile Republicii Moldova să ia în considerare toate recomandările Comisiei de la Veneţia. De asemenea, oficialul european a menţionat că în ultimul an şi jumătate în Republica Moldova au avut loc progrese în mai multe domenii, dar este necesar de continuat eforturile privind combaterea corupţiei, consolidarea statului de drept și dezvoltarea economică a țării. 

img17004758

img17004758

img17004758

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!