ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Strategia naţională privind managementul deşeurilor radioactive va fi publicată în Monitorul Oficial

10:54 | 22.06.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 22 iun. /MOLDPRES/. Strategia naţională privind managementul deşeurilor radioactive pentru anii 2017-2026 va fi publicată mîine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, comunică MOLDPRES.

Noua strategie va crea cadrul legislativ necesar aplicării angajamentelor internaţionale ce reies din Convenţia comună privind managementul în siguranţă al combustibilului uzat şi al deşeurilor radioactive, precum şi a acordurilor internaţionale în domeniul nuclear-radiologic adoptate de R. Moldova.

Documentul vine să asigure condiții favorabile pentru o activitate radiologică sigură și conformă cu standardele internaționale. Strategia stabilește obiectivele, direcțiile de acțiune și măsurile specifice necesare pentru protecția populației și a mediului înconjurător de efectele nocive ale surselor radioactive, pe durata în care acestea reprezintă un pericol radiologic.

În vederea implementării Strategiei vor fi alocate resurse financiare din bugetul de stat, cît și din asistența financiară externă, acordată R. Moldova în cadrul proiectelor de cooperare cu Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică.

Conform datelor statistice din Registrul naţional al surselor de radiaţii ionizante, în Republica Moldova există peste 6000 de surse radioactive. O mare parte din acestea conţin radionuclizi cu perioada de înjumătăţire de circa 30 de ani.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img17004771

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!